Fenntarthatóbbá vált az akvakultúra az elmúlt 20 évben

Fenntarthatóbbá vált az akvakultúra az elmúlt 20 évben
Fenntarthatóbbá vált az akvakultúra az elmúlt 20 évben

Egyre több tenyésztett halat etetnek növényi eredetű tápokkal, emellett pedig a hínár és kagylótenyésztés is kezd felfutni, ahol külön tápanyagokra nincs is szükség.

Rosamond Naylor, a Stanford Egyetem földrendszertani tudományok professzora és kutatótársai 20 évvel ezelőtt nagyszabású vizsgálatot folytattak le az akkoriban felfutó nagyüzemi akvakultúrás haltenyésztés hatásairól.

A következtetéseik megrázóak voltak, a kor haltenyésztési normái mellett a természetes halpopulációk összeomlását és a halbetegségek terjedését vetítették előre, miközben a világ tengereinek elszennyezésével fenyegettek.

Naylor és munkatársai 20 év elteltével most újra megvizsgálták a kérdést több száz tanulmány elemzésével. Biztató eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban közölték.

Az eredeti kutatás a legnagyobb veszélyként a lazacok más halfajtákkal (elsősorban szardíniával) történő etetését jelölte meg, mert ehhez a vadon élő halak olyan mértékű lehalászására volt szükség, ami rövid távon a populációk összeomlásához vezetett volna.

Ehhez képest az elmúlt két évtizedben a lazactenyésztés a háromszorosára nőtt, míg a haltápot jelentő vad halfajták kifogott mennyisége visszaesett. Ennek az az oka, hogy a legtöbb halfarmon növényi alapanyagból készült tápokra álltak át, illetve az étrend változása miatt a halak közt terjedő betegségek is erősen visszaszorultak.

További komoly pozitívumként értékelték, hogy a haltenyésztés mellett a hínár- és kagylótermesztés is kezd felfutni, mert ezeknek nincs szükségük extra tápanyagra, a tengervízből szűrik ki azt.

Ezzel együtt a helyzet továbbra is aggodalomra ad okot, például a tenyésztés során használt antibiotikumok mennyiségét sok országban nem szabályozzák, ez pedig akár gyógyszer-rezisztens kórokozók megjelenését is eredményezheti. A fenntarthatóság szempontjából pedig az sem mellékes, hogy a haltáp leggyakoribb alapját jelentő szóját milyen módszerekkel és körülmények között termesztik.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(444)

search icon