Fintechek a fenntarthatóságért – Podkaszt ajánló
Fintechek a fenntarthatóságért – Podkaszt ajánló

Egy vállalat fenntarthatóságát nem csak saját folyamatai befolyásolják, hanem beszállítóinak működése is – ezért különösen fontos a beszállítói értékelés. A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető tovább viszik múlt heti beszélgetésük fonalát és három olyan fintechet mutatnak be, amelyek a beszállítói értékelés technológiai megoldásaival járulnak hozzá a gazdaság fenntartható fordulatához.

A beszállítói értékelések alapján egy vállalat fenntarthatósági szempontok szerint alakíthatja ki beszállítóinak kiválasztását, ezzel a gazdasági szereplők szélesebb körét is ösztönözve a fejlődésre. A globális gazdaság fenntarthatóbb működéséhez elengedhetetlen, hogy minél több vállalat hozzon tudatos döntéseket és válassza ki beszállítóit ESG elvek szerint. A gyakorlat elterjedésében pedig azoknak a fintech vállalatoknak van óriási szerepe, amelyek hatékony technológiai megoldásokkal teszik a vállalatok számára egyszerűvé az értékelést.

Hogy az ágazatban mekkora potenciál rejlik tengeren innen és túl is, azt az EcoVadis korábbi 235 millió dolláros tőkebevonása is mutatja. A francia fintech az értékelések elkészítéséhez együttműködési platformot kínál vállalatok számára. Az amerikai Circulor pedig mesterséges intelligenciával és blockchain technológiával elemzi a nyersanyagbeszállítók teljesítményét, nem csak a karbonlábnyomra fókuszálva, hanem statisztikai alapon összehasonlíthatva a vállalatokat. A német Sustainabill felhőalapú megoldása pedig a beszállítókkal együttműködve, képzésekkel is javítja az ellátási láncok fenntarthatóságát. (fintech.hu)

search icon