Áder János a klíma- és vízválság okozta problémák megoldására hívta fel a figyelmet
Áder János a klíma- és vízválság okozta problémák megoldására hívta fel a figyelmet

Áder János az ENSZ jövő évi vízügyi konferenciájának előkészítő tanácskozásán szólalt fel New York-ban. 

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét betöltő volt köztársasági elnök a világszervezet székházában szólalt fel. Áder János a klíma- és vízválsággal kapcsolatban a következőket hangsúlyozta:

Alkalmazkodni kell hozzá, ehhez globális, regionális és lokális adatokra van szükség a csapadékmennyiség változásától kezdve a felszíni vizek állapotának a felmérésén keresztül a hálózati veszteségek rögzítéséig, hogy látható legyen, mekkora a baj, mit kell tenni és ahhoz mekkora erőforrásra van szükség

Úgy vélte: a problémákat meg lehet oldani, a tudás és a technológia megvan hozzá, kérdés, elő tudjuk-e teremteni azokat a forrásokat, amelyek ezt a szándékot tényleges politikai gazdasági cselekvéssé transzformálják. 

Javasolta, készüljön egy „B” terv arra az esetre, ha a szükséges összeg „nem jön össze”. Ez olyan pilot-projektek megvalósítását jelentené, amelyek bemutatnák, van értelme a változásnak, van értelme ilyen beruházásoknak. 

Áder János példaként hozta fel a szennyvíztisztítás megoldását az afrikai országokban, ahol ma a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül a természetbe, és ez súlyos környezeti, gazdasági, társadalmi, szociális, és egészségügyi problémákat idéz elő. 

Fontos előteremteni a pénzt a klíma- és vízválság okozta problémák megoldására, közgazdasági számítások szerint egy dollár befektetéssel mintegy hat dollárnyi későbbi kártól tudjuk megóvni magunkat

– emelte ki New York-i felszólalásában a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

(MTI)

search icon