Formáljunk új eszközöket műanyaghulladékból – Jövő idő

Ideje megváltoztatni a gondolkozásunk, és a szemétre nem eldobandó feleslegként, hanem hasznos nyersanyagként gondolni. A hulladékban nagy lehetőségek rejlenek, és ennek az újrahasznosítás csak egy szelete.

Gégényi Noémi már 20 éve foglalkozik súlyosan sérült fiatalok fejlesztésével. Célja az, hogy valódi feladatokat adjon a nekik, amit élveznek és közben hasznos dolgokat is teremtenek. 9 évvel ezelőtt alapította társaival a Precious Plastic-ot egy holland startup nyomán. Különböző hulladékokból gyártanak használati tárgyakat. Egyik fő alapanyaguk a mindenki által jól ismert PET kupak, saját géppel darálnak granulátummá, majd préselnek, vagy fröccsöntenek úgy formába.

De más csomagolási hulladék is megfordul a kezük alatt. Műhelyükben és workshopjaikon készül chipses zacskóból táska, és üdítős kupakból kulcstartó, vagy fülbevaló. A Pecious Plastic üzenete szimbiózisban van a körforgásos gazdasággal, foglalkozásaikon hangsúlyozzák, hogy éljünk kevesebb felesleges holmival, ne vásároljunk annyit, felhívják a figyelmet a csomagolási hulladékra, és nem utolsó sorban kreatív foglalkozásokkal bevonják az értelmi sérült társainkat a társadalom aktív részévé.

search icon