Füstbe ment rezsi: a tetőn át távozik az elpazarolt energia negyede
Füstbe ment rezsi: a tetőn át távozik az elpazarolt energia negyede

1998 óta március 6-a a Nemzetközi Energiahatékonysági Nap, melynek célja a megfontolt és tudatos energia-felhasználás népszerűsítése, ösztönzése. Egy átlagos magyar családi ház szigetelésével több, mint 0,7 tonnával, azaz 40-50 százalékkal is csökkenthetjük az éves CO2 -kibocsátásunkat. Magyarországon a lakosság energiafelhasználása kiemelkedően magas, az ország teljes energiafogyasztásának kb. 32 százalékát teszi ki.

A levegőt erősen szennyező és így az egészségünket is romboló közlekedési és fűtési módok, illetve az egyre dráguló energiaárak mára nyilvánvalóvá tették, hogy az energiahatékonyság már nem csupán környezetvédelmi, hanem anyagi kérdés is. A valódi megtakarítást immár az el nem használt energia jelenti.

Magyarország ökológia lábnyoma alapján másfélszer annyi erőforrást használ fel, mint amennyit a fenntartható fejlődés elve szerint tehetne. A rezsink háromnegyedét elfűtjük. A Knauf Insulation szakembereinek számítása szerint a családi házakban felhasznált energia 75 százalékát fűtésre (és egyre nagyobb arányban hűtésre), 12 százalékát a használati meleg víz előállítására, 13 százalékát pedig a ház elektromos berendezéseinek működtetésére és a világításra fordítjuk. Ezek alapján egy háromfős, 100 m 2 -es házban élő család például csak a fűtésre és hűtésre felhasznált energiával 1 tonna üvegházhatású gázt juttat a Föld légkörébe évente.

Ennek egyik oka, hogy a hazai épületállomány energiahatékonysági szempontból elavult, korszerűtlen. Nem mindegy, milyen tető van a fejünk felett. Hazánkban több százmillió négyzetméternyi tető szorulhat felújításra. A Knauf Insulation az Energiahatékonysági Világnapon arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiapazarló, ami a lakóépületeink rossz energiahatékonysági állapotának tudható be, 70 százalékuk ugyanis energiahatékonysági szempontból nem megfelelő. A rossz nyílászárók, a korszerűtlen fűtőberendezések és a rosszul vagy egyáltalán nem hőszigetelt homlokzatok mellett a tetőn keresztül is rengeteg energia távozik feleslegesen.

Becsléseink szerint Magyarországon nagyságrendileg 350 millió m 2 tető szorulhat felújításra” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvetető igazgatója. „Megfelelően szigetelt tető esetén fűtési/hűtési költségünk akár 10 százalékát is megtakaríthatjuk, ami éves szinten akár 10 milliárd forintot is jelenthet hazánkban, csak azzal, ha a családi házak tetejét rendbe hoznánk, és természetesen ez a CO2 kibocsátásunkat is jelentősen csökkentené” – tette hozzá.

Forrás (Knauf Insulation)

Kép forrás (Knauf Insulation)

search icon