Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot
Gazdaközpontúvá kell tenni az európai mezőgazdaságot

A versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság és a tudásalapú gazdaság lesz az Európai Unió Tanácsának július elsejétől kezdődő féléves magyar elnöksége napirendjén azzal a céllal, hogy az európai mezőgazdaság gazdaközpontúvá váljon – emelte ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a június 9-én esedékes európai parlamenti választásnak „óriási tétje van”, mégpedig az, hogy gyökeres irányváltásra sikerüljön késztetni Brüsszelt, hogy a Közös Agrárpolitikában (KAP) is megtalálja helyét és szerepét a gazdaközpontúság.

Azt várjuk a választásoktól, hogy Európa visszaáll a normalitások talajára. Meg kell védeni a gazdák érdekeit, hiszen általa Európa polgárainak értékét védjük, mivel a mindennapi élelmezésbiztonságot tudjuk számukra szavatolni

– tette hozzá az agrárminiszter.

Megoldásra van szükség, hiszen a dömping mennyiségű ukrán mezőgazdasági termék kiszorítja a hagyományos európai termelésből származó gabonákat – hívta fel a figyelmet Nagy István, majd hangsúlyozta: nem szabad hagyni azt sem, hogy az egész éghajlatváltozásért az európai gazdatársadalmat tegyék felelőssé.

Nagy István szerint a gazdákat támogatni kell ahhoz, hogy megfelelő technológiai eszközökkel olyan fejlesztéseket tudjanak végrehajtani, amelyekkel az éghajlatváltozás elleni küzdelmüket sikeresen tudják folytatni.

A magyar elnökség pontosan erre készül, hiszen egy gazdabarát központú agrárpolitikát kíván megvalósítani, ahol a versenyképesség, a válságkezelés, a fenntarthatóság, a tudásalapú gazdaság és a gazdabarát-központúság lesz napirenden

A magyar gazdák támogatásának fontossága, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Agrárminisztérium)

Fotó: Canva

search icon