Giliszta, a kerted legjobb barátja

Giliszta, a kerted legjobb barátja
Giliszta, a kerted legjobb barátja

Aki kertészkedik, és törekszik a harmóniára, az bizony örömmel számlálja a kerti tevékenykedése során előbukkanó rózsaszín élőlényeket. A giliszta rendkívül fontos eleme az ökoszisztémának, a talaj minőségének egyik mércéje. Miért olyan előnyös a jelenléte, és hogyan alakíthatsz ki számára kedvező körülményeket? Giliszta-útmutatónk segítségedre lesz.

Minden biodiverzitást és egészséges kertet előtérbe helyező kertész tudja, hogy milyen fontos a talajélet és az a milliárdnyi élőlény, akik gondoskodnak a megfelelő közegről a növények számára. Szakemberek, tudósok, mezőgazdaságban jártas emberek is állítják, hogy a jó talajélet a jó termés alapja.

A talajban lévő élőlények között van egy, amelyik kicsit népszerűbb, ismertebb és rendkívül hasznos szereplője a föld alatti világnak: ez pedig a giliszta.

Giliszta, te csodás!

A közönséges földigilisztát jó eséllyel senkinek sem kell bemutatni: általában 20–30 cm hosszú, rózsaszínes, barnás gyűrűsféreg, amely különleges szerepet tölt be a talaj javításában. Agya, szívei és légzőszerve az állat első részében találhatók, igen érző szívű, ugyanis 5 pár szíve van. Ha az említett szervek épek maradnak, nem árt neki az ásó vagy egy madár csőre, képes tovább élni. Ha azonban kettévágják, sajnos véget ér földi pályafutása.

Különleges élőlény
Kép: canva

Habár szemük nincs, a fény rezgéseire reagálnak, így kalandoznak a talajban. Az oxigént a bőrükön keresztül is képesek felvenni, és a földben folyosórendszert kialakítva közlekednek. Magányos élőlények, ám az eső jó barátjuk, ezért esőféregnek is nevezik őket. A folyosórendszerben pihenőüreget is vájnak maguknak, amikor hideg vagy száraz az idő, összegömbölyödve itt pihennek meg, így tartalékolják testük melegét és páratartalmát.

Táplálékuk és így ürülékük igazi kincs: elkorhadt növényi részeket, földet, növényi maradékokat fogyasztanak. Ha a talajban nem találja az elrothadt növényeket, feljön a felszínre, és behúzza magával járataiba, ahol később elfogyasztja őket. Amit nem emészt meg, azt csomókban üríti testéből, így javítva a talaj állapotát. Fogságban akár 6 évig is élhet, a természetben nem mindig ilyen szerencsés: a vakond, a sün, a cickány, a békák, a teknősök, de még egyes rovarfajok is előszeretettel fogyasztják.

Sajnos számos élőlény kedvelt tápláléka.
Kép: canva

A giliszták előnyei

Kétségtelen, hogy a fentebb felsorolt tulajdonságoknak köszönhetően a gilisztáknak rengeteg előnyük van, nagyon hasznos lakói a kertnek. Ha ezekkel tisztában vagy, nemcsak védeni fogod a kertedben lakó gilisztákat, hanem igyekszel majd minél jobb életkörülményeket biztosítani nekik.

A giliszták szerves trágyája első osztályú

A gilisztatúrás rendkívül hasznos szerves tápanyag. Ezek az apró lények növényi maradványok, elhalt levelek és egyéb növényi törmelékek keverékét eszik meg, lebontják őket, és gazdag szerves komposztot állítanak elő. Ez tökéletes a növények számára, ugyanis akár ötszörösére is megnő a tápanyag mennyisége, ezáltal javul a talaj minősége. A növények tehát határozottan jobban fejlődnek, ha sok giliszta él a talajban.

A talajélet meghatározó képviselői.
Kép: canva

Segítik a megfelelő pH-érték kialakítását

A talajban élő giliszták javítják a talaj savasságát vagy lúgosságát azáltal, hogy az ásványi anyagokat – például a ként vagy a kalcium-karbonátot – bázikus formájúra bontják. Ezeket az ásványi anyagokat aztán a környezetükbe bocsátják, így természetes módon javítják a talaj pH-egyensúlyát.

A levágott füvet is remekül hasznosítják: szénben gazdag féregkomposztot hoznak létre, amely segít felszívni a talajban lévő extra tápanyagokat. 

Különleges tulajdonságuknak hála lebontják az agyagrészecskékben természetesen előforduló fémionokat, amelyek jellemzően megkötik a tápanyagot, elzárva azt a gyökerektől. A gyökerek ugyanis kevésbé férnek hozzá a táplálékforrásokhoz, ha a talaj túlságosan savas vagy túl lúgos. Így a giliszták többféle módon teszik élhetőbbé a talajt a növényeid számára.

A giliszták javítják a talaj vízelvezetését

A földben lévő gilisztaodúk elősegítik a talaj hatékonyabb vízelvezetését. Ez a heves esőzések idején ellenállóbbá teszi a kerteket, mert a víz gyorsabban elfolyik a sérülékeny területekről, mint bármilyen kézzel ásott csatornán keresztül.

Az avart is lebontják.
Kép: canva

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy folyamatosan nagy mennyiségű lombhulladékot és szerves hulladékot bolygatnak fel, így a földben lévő fizikai akadályok gyorsan lebomlanak, ez pedig megnöveli a talaj vízáteresztő képességét.

Ráadásul a giliszták segítenek megőrizni a talaj nedvességét azáltal, hogy a nyálkás testükben lévő anyagot a talajban hagyják. A gilisztajáratok ugyanis tele vannak olyan szerves anyagokkal, amelyek a nedvesség tízszeresét is megtarthatják. A giliszták ürüléke ezután gazdag komposzttá bomlik, amit a növények remek tápanyagként használhatnak fel.

Kártevőirtóként is kiválóak

Természetes kártevőirtó képességük is igencsak kívánatos lakóvá teszi őket a kertben. Sok rovar a giliszták ürülékével táplálkozik a növényi részek helyett, így ha több ürülék van a talajban, sokkal kisebb az esélye annak, hogy a kártevők a palántákra, friss hajtásokra csapnak le.

Emellett a gilisztajáratoknak köszönhetően sok hasznos ragadozó, például egyes darázsfajok és pókok szabadon mozoghatnak anélkül, hogy a heves esőzések kimosnák a járataikat. A giliszták tehát számos más élőlényt is segítenek a túlélésben, az ökoszisztémában betöltött szerepük rendkívül jelentős.

Mit tesz a földdel ez a gyűrűsféreg?

A gilisztakaka éves szinten akár 10 kilogramm is lehet: ez a tápanyag a talajban koncentrált formában tartalmaz foszfort, káliumot és nitrogént, amelyek több mint szükségesek a növények megfelelő növekedéséhez.

Ha a tápanyag biztosítása önmagában nem lenne elég jelentős érv a giliszták mellett, a talaj lazítását is ide sorolhatjuk. A függőleges irányban elhelyezkedő járatok segítik a víz talajba jutását, a gyökerek szabadabb növekedését. Sőt, segítik a jótékony gombák és baktériumok felhalmozódását, ami tovább növeli a talaj minőségét. Az a talaj, amelyben bőven lakik giliszta, sokkal jobban megtartja a vizet és a tápanyagot, mint az, amelyben nem élnek giliszták. A szóban forgó gyűrűsféreg jelenléte a kötött talajnak éppúgy jót tesz, mint a homokosnak.

A talaj tápanyagtartalmát is javítják.
Kép: canva

Így csábítsd őket a kertedbe!

A gilisztáknak is vannak igényeik, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha egészséges és jó állapotú talajt szeretnél. Például a nem bolygatott talajban sokkal jobban érzik magukat, de a mezőgazdaságban éppen a párzási időszakban zajlik a legintenzívebb talajművelés. A szeptemberi–októberi és a márciusi–áprilisi időszak tehát kritikus a gilisztaszaporulat szempontjából.

Emellett a talaj pH-értéke is fontos: az 5,5 alatti kémhatás már károsnak mondható, erre szintén érdemes odafigyelni. Nézzük, mi mindent tehetsz még annak érdekében, hogy boldog gilisztákat tudhass a kertedben!

  • Csökkentsd vagy hagyd el a talajmegmunkálást!
  • Hagyj bőven szerves anyagot a felszínen mulcsozással, mulcshagyással!
  • Használj trágyát és komposztot a kertedben!
  • Kerüld vagy még inkább hagyd el a vegyszereket!
  • Talajtakarással teremts ideális közeget a gilisztáknak, hiszen így nedvesen tartod a talajt.
A homokos talajban nehéz a giliszta dolga.
Kép: canva

Ezeken túl a megfelelő környezeti hatások biztosításával is ösztönözheted őket a szaporodásra. Ehhez az alábbi feltételeket kell biztosítanod:

  1. Víz: a giliszták testének legnagyobb része víz, ezért a víz alapvető életfeltételük, ám a túl sok nedvesség megfojtja őket, mivel a bőrükön keresztül lélegeznek. Ezért találhatsz olyan sok földből kibújt gilisztát a nagy esőzések után.
  2. Talajminőség: míg az agyagos talajban jól elvannak, a homokos talajban gyorsan kiszáradhatnak.
  3. A talaj savassága: a semleges, 7-es pH-értéket kedvelik, 5-ös pH alatt már nem érzik magukat olyan jól.
  4. Hőmérséklet: mivel hidegvérűek, a hűvösebb idő kedvezőbb számukra. Az évszakok függvényében változhat a populációk nagysága; a túl meleg nyarakon nehezebben szaporodnak, télen pedig a fagyott réteg alá ásnak, és ott vészelik át a hideget.

Kétségtelen, hogy az említett feltételek teljesítése nem túl nehéz: a talaj nem bolygatása és a mulcshagyás, a levágott fű veteményesbe szórása már remek kezdeti lépések ahhoz, hogy a giliszták jól érezzék magukat a talajban, és javítsák annak minőségét. A gilisztákat és a többi talajlakót tehát tartsuk nagy becsben, hiszen ezzel nemcsak a növényeinknek, hanem az ökoszisztémának is kedvezünk.

Kiemelt kép: canva

search icon