Gombabőr
Gombabőr

A gombabőr az állati bőr egy környezetbarátabb és fenntarthatóbb, illetve vegán alternatívája. Az egyik legismertebb vegán bőrtípus az ananászbőr mellett. Különböző gombafajták micéliumából készül (azaz a gombák vegetatív részéből, amely finom fehér szálak hálózatából áll). Többnyire cipőket, táskákat, öveket és egyéb kiegészítőket készítenek belőle.

A gombabőr nagyon sokoldalú, könnyű, rugalmas és messze a legstrapabíróbb vegán bőrtípus. Emellett a gombabőr előállítása mindössze néhány hetet vesz igénybe, akár 70–80-szor gyorsabban nő, mint az állati bőr, amelynek előállítása jellemzően kb. 2–3 évig eltart. Ugyanakkor vízálló, és mivel természetes szálakból készül, légáteresztő, az állati bőrhöz hasonló érzést kelt. Etikai szempontból is előnyös, tökéletes választás azok számára, akik aggódnak az állatok jólléte miatt, és fenntartható megoldást keresnek ruházati kiegészítőikhez.

A micéliumnak nagyon előnyös tulajdonsága, hogy szinte bármilyen mezőgazdasági hulladékban termeszthető, például fűrészporban. A termesztés gyakorlatilag bárhol elvégezhető, mivel a ténylegesen felhasznált termék a „gombagyökér” és nem maga a gomba, így nincs szükség fényre. Emellett a gombáknak más növényekhez képest nagyon kevés vízre van szükségük a növekedéshez. Nincs szükség fejlett és bonyolult berendezésekre sem. Akár otthon is termeszthető, így lehetőséget biztosít a helyi kézműveseknek és kisvállalkozásoknak. A gombabőr gyártási folyamata tökéletesen illeszkedik a körforgásos gazdaság szemléletéhez. Egyrészt hasznosítják a mezőgazdasági hulladékot, másrészt a gombabőr életciklusa végén biológiailag lebomlik, komposztálhatóvá válik.

További szócikkek
search icon