Greta Thunberg perli Svédországot, mert nem tesznek lépéseket a klímaváltozás ellen
Greta Thunberg perli Svédországot, mert nem tesznek lépéseket a klímaváltozás ellen

636 fiatal felnőtt, köztük Greta Thunberg csoportos keresetet nyújtott be a svéd állam ellen, amiért az nem tett megfelelő intézkedéseket a klímaváltozás megállítására, és a 2045-re ígért karbonsemlegesség megvalósítására.

Nem a mostani az első ilyen kereset, korábban több országban is sikerrel perelték polgárok az államot a megfelelő klímavédelmi lépések hiánya miatt. Tavaly például több mint kétmillió francia állampolgár számos civil szervezettel karöltve perelte be a francia államot, mert az ország nem tett eleget a 2015-ös párizsi klímaegyezményben meghatározott céloknak. Precedensértékűnek nevezhető a holland legfelsőbb bíróság által 2019-ben hozott döntés az Urgenda-perben, ahol az Urgenda Alapítvány és 668 holland magánszemély által indított klímaper ítélete arra kötelezte a kormányt, hogy 2020 végéig minimum 25%-kal csökkentse üvegházgáz-kibocsátását az 1990. évi mennyiséghez képest. Korábban részletes cikkben elemeztük az ilyen keresetek létjogosultságát és potenciális következményeiket.

A mostani, Thunbergék által indított per alapját a 2017-es svéd klímatörvény jelenti, mely előírja a kormány számára, hogy tegyen lépéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért és a 2045-re kitűzött nettó nullás cél elérése érdekében. A törvény nyomán történő változásokat azonban megakasztotta az orosz invázió gerjesztette energiaválság.

A svéd állam nem tesz eleget annak az alkotmányos követelménynek, hogy előmozdítsa a fenntartható fejlődést, amely a jelen és a jövő nemzedékek számára élhető környezetet eredményez.

– áll a csoport közleményében.

Thunberg a Dagens Nyheter svéd napilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy szigorítani kellene az éghajlatvédelmi törvényeket. A felperesek egyike, Anton Foley szerint a svéd állam soha nem kezelte helyén az éghajlati válságot, „az új kormány pedig jelezte, hogy ezt nem is fogja megtenni”. A 20 éves klímaaktivista ezzel arra utalt, hogy a szeptemberi választások után hatalomra került kabinet bejelentette, hogy terveik szerint megszüntetik a környezetvédelmi minisztériumot. Ezzel párhuzamosan a jövő évi költségvetés számos olyan intézkedést tartalmaz, melyek nyomán növekedne a közlekedési ágazatból származó kibocsátás.

A múlt héten benyújtott kereset felszólítja a bíróságot: követelje meg a kormánytól, hogy az ország vállaljon méltányos részt a globális intézkedésekből annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása összhangban maradjon a párizsi megállapodás céljaival. (phys.org/greendex.hu)

Fotó: twitter.com/GretaThunberg

search icon