Gyapjúból készítenek újrahasznosítható műanyagot Új-Zélandon
Gyapjúból készítenek újrahasznosítható műanyagot Új-Zélandon

A csendes-óceáni szigetországban jóval több a juh mint az ember: 4,4 millió lakosra 30 millió birka jut. Az ország exportbevételeinek egy igen jelentős részét a gyapjútermelés adja, azonban ennek többsége nem a luxus minőséget jelentő merinó gyapjúból származik, a „csupán átlagos” minőségű gyapjú ára viszont egy ideje lejtmenetben van.

Ez az erős, de durvább szálú gyapjú azonban számos olyan helyen is felhasználható lehet, melyre eddig nem gondoltak. Logan Williams 26 éves feltaláló egy olyan anyagot hozott létre a gyapjúból, mely a műanyaghoz hasonlóan könnyű és erős, és könnyedén újra is lehet hasznosítani.

Ahogy Williams magyarázza, a gyapjú keratinfehérjéből áll, amely az egyik legerősebb természetes anyag a bolygón. Ha ezt polimerrel itatjuk át, akkor egy hihetetlenül erős, ugyanakkor könnyű anyagot kapunk. Cége, a Shear Edge a gyapjúhoz bioalapú PLA-t (politejsavat) kever, majd az így kapott pelletből a vásárlók maguk tudják előállítani a termékeiket, melyek korábban műanyagból készültek.

Az anyagból már most többféle terméket gyártanak, például kések szárát, villanypásztorok telepítéséhez szükséges kerítéselemeket vagy épp csónakokat. Ahogy a Wired cikke írja, egy normál, műanyagból készült kajak általában 20 kilogrammot nyom, míg a Shear Edge alapanyagából készült változat csupán 18-at. Bár ez így nem tűnik soknak, de körülbelül 2000 műanyagzacskónyi megtakarítást jelent, nem számítva azt, hogy a termék teljes mértékben újrahasznosítható.

A cikk szerint nem a Shear Edge az egyetlen cég, amely gyapjú alapú megoldásokkal foglalkozik, de a kérdés náluk is nagyjából abban körvonalazódik, mint társaiknál: vajon a vevők hajlandóak-e néhány 10%-kal többet fizetni a fenntarthatóbb, illetve megújuló forrásból származó műanyagért?

search icon