Nemzetközi összefogással próbálnák leküzdeni a globális műanyagválságot
Nemzetközi összefogással próbálnák leküzdeni a globális műanyagválságot

Óriási mennyiségű műanyaggal szennyezzük a környezetünket, melynek nagy része végül az óceánokban köt ki. A a londoni székhelyű nemzetközi környezet- és természetvédelmi szervezet, az Environmental Investigation Agency (EIA) szerint ha minden megy tovább a mostani gyakorlat szerint, akkor 2040-re a tengeri műanyaghulladék össztömege meghaladhatja az ott élő halakét. A BBC értesülései szerint a folyamat megállítására nemzetközi összefogás készülődik.

Az összefogás az ENSZ március elején Nairobiban kezdődő környezetvédelmi csúcstalálkozóján intézményesülhet. Ahogy a Qubit írja, több mint 100 tagország támogatásával sor kerülhet a műanyagszennyezésről szóló nemzetközi egyezmény aláírására. A legfrissebb információk szerint Joe Biden is támogatná az ügyet, ami elődje hozzáállásához képest óriási előrelépés, de azt még nem tudni, hogy vajon a kongresszus támogatását is elnyerné-e az amerikai elnök.

Ez már csak azért is rendkívül fontos kérdés, mert ahogy korábban írtuk, az Egyesült Államok toronymagasan a legnagyobb kibocsátónak számít a műanyaghulladékot tekintve. Az 1960-as évek óta meredeken emelkedik a műanyagszemét mennyisége az országban, a legfrissebb adatok szerint évente 42 millió tonnára rúg, ami lakosonként 130 kilogrammot jelent.

Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több mint az Európai Unió – az adatközlés idején – 28 államának összes műanyagszemete együtt véve.

Ahogy a bevezetőben említett EIA egyik munkatársa, Tom Gamage nyilatkozta a BBC-nek, „az újonnan gyártott műanyagok féktelen túltermelése és életciklusa által okozott károk visszafordíthatatlanok. A műanyagválság majdnem olyan súlyos következményekkel járhat, mint az éghajlatváltozás”.

Azt egyelőre még nem lehet minden esetben tudni, hogy más országok hogyan viszonyulnak majd a kezdeményezéshez, de úgy tűnik Japán próbálná a kőolajipari lobbi nyomására felpuhítani az egyezményt. A kérdésben igencsak meghatározó szerepet betöltő Öböl-menti államok és Kína álláspontja még nem ismert.

search icon