Gyors ütemben fogyatkoznak a rovarok Nagy-Britanniában
Gyors ütemben fogyatkoznak a rovarok Nagy-Britanniában

Egy friss felmérés szerint 60%-kal csökkent a repülő rovarok száma Nagy-Britanniában 2004 óta. Minderre az autók rendszámtábláin összeszámolt pettyek alakulásából következtettek a kutatók, akik szerint ez igencsak „ijesztő” hír, ugyanis a rovarok a földi élővilág fontos építőkövét alkotják.

A kutatásba a lakosságot is bevonták, akik segítségével 2021 nyarán több ezer utazás eredményeit tudták begyűjteni. Ezeket összehasonlították a 2004-es eredményekkel, és nem csupán a csökkenést tudták megállítani, de azt is, hogy komoly eltérések vannak az északi és a déli országrészek eredményei között. A csökkenés Angliában volt a legnagyobb, 65%-os, Walesben 55%-kal, Skóciában pedig 28%-kal kevesebb rovart regisztráltak.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyen jellegű vizsgálatokat sokkal gyakrabban el kellene végezni, már csak azért is, mert két nagyobb felmérés alapján egyértelmű tendenciákat megállapítani nem lehet. Könnyen lehet, hogy a 2004-es év kiugróan jó volt a rovarok számára, míg a tavalyi ennek épp az ellenkezője.

Ezzel együtt az eredmények összhangban vannak a rovarok visszaszorulását vizsgáló további felmérésekkel, köztük egy Dánia vidéki részén végzett, az autók szélvédőit vizsgálóval, amelyet 1997 és 2017 között minden évben lefolytattak. Ez a rovarok számának 80%-os csökkenését állapította meg.

Ez a létfontosságú tanulmány azt sugallja, hogy a repülő rovarok száma évtizedenként átlagosan 34%-kal csökken – ez ijesztő. Nem halogathatjuk tovább a cselekvést, a jövő generációk egészsége és jóléte érdekében, ez (az eredmény) politikai és társadalmi választ követel. Elengedhetetlen, hogy megállítsuk a biológiai sokféleség csökkenését.

– mondta Matt Shardlow a felmérésben résztvevő Buglife munkatársa

A rovarok a szerves anyagok újrahasznosítása, a beporzás és a kártevők elleni védekezés révén kulcsfontosságúak az egészséges környezet fenntartásában. (Guardian)

search icon