Gyorsítod a klímaváltozást ha netflixezel?
Gyorsítod a klímaváltozást ha netflixezel?

Az online videostreaming platform a napokban hozta először nyilvánosságra a szénlábnyomát. Ebből kiderül mekkora környezetterheléssel jár kedvenc sorozataink követése.

A University of Bristol által fejlesztett DIMPACT nevű, komplex eszköz segítségével sikerült kiszámítani, hogy mekkora kibocsátás kapcsolódik a filmezéshez.

Az adatok szerint egy óra netflixezés nagyjából 100 grammnyi szén-dioxid kibocsátásával jár. Ez a mennyiség annyi, mintha megtennénk 400 métert egy átlagos autóval, vagy 4-6 órán keresztül hajtanánk egy 75 wattos ventilátort.

Hogy ez sok vagy kevés, az megközelítés kérdése, mindenesetre ha az alkalmazás előfizetőinek számát tekintjük, mely nagyjából 204 millióra tehető, akkor bizony tetemes kibocsátást kapunk. Az tehát mindenképp kijelenthető, hogy a streamelés jelenleg még környezetszennyező.

Ahogy a qubit írja, korábban több becslés is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet a videostreaming szolgáltatások környezetkárosító hatása, ám ezek nagyon túlzó eredményeket hoztak, melyeket azóta többször megcáfoltak.

Ezzel együtt a Netflix, és a legnagyobb techcégek többsége tisztában van azzal, hogy tevékenységükhöz mekkora kibocsátás társul, ennek megfelelően dolgoznak is azon, hogy mielőbb nullára csökkentsék a karbonlábnyomukat. Ez a Google, a Facebook és a Microsoft esetében már 2030-ra várható, a Netflix esetében valamivel később.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon