Haldoklanak a Columbia folyó lazacai
Haldoklanak a Columbia folyó lazacai

A Columbia Riverkeeper nevű természetvédelmi szervezet tett közzé a napokban egy videót, melyen látható, hogy a hőhullámok által érintett folyóban hogyan szenvednek a lazacok.

A halakat különféle kártevők és gombás fertőzések betegítik meg, amelyek a víz extrém magas hőmérséklete miatt tudnak elszaporodni. A Kanada és az Egyesült Államok területét érintő Columbia folyó normál esetben igencsak hideg vizű, míg mostanra a térséget érintő hőhullámok miatt hőmérséklete tartósan meghaladta a 21 Celsius fokot (70 Fahrenheit).

Bár ez nem tűnik soknak, de a lazacok ennél jóval hidegebb vízhez vannak szokva, ekkora hőmérséklet akár halálos is lehet számukra. Így történt 2015-ben, amikor a szokásosnál melegebb nyár során 250 ezer lazac pusztult el a Columbia folyóban.

Ezt tudják a törvényhozók is, így az amerikai folyóvizek védelmét szabályozó Clean Water Act a Columbia esetében 68 Fahrenheitben határozza meg a folyó maximális hőmérsékletét. Persze a törvény önmagában tehetetlen a klímaváltozással szemben.

A lazacok normál esetben felúsznának a folyón ívóhelyeikre, ahonnan a szaporodás után térnének vissza a Csendes-óceánba. Most azonban a halak nagy része irányt váltott és a Columbia egyik mellékfolyóját célozták meg, hogy el tudjanak menekülni a forróság elől. A szakemberek szerint azonban ott nem tudnak majd ívni, és valószínűleg a hőstressz és a betegségek végeznek majd velük.

A térség folyóinak hőmérsékletét egyébként nem csak a forróság, de az is jelentősen befolyásolja, hogy a gátak és a mezőgazdasági öntözés miatt kevesebb a víz a folyókban.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(EcoWatch)

search icon