Hallottál már a velomobilról?
Hallottál már a velomobilról?

A kerékpároknak számos változata létezik. Az olyanokról, mint a BMX a mountain bike vagy épp az országúti sokszor lehet hallani, vannak viszont ezektől gyökeresen eltérő, nem kevésbé figyelemre méltó változatok is.

Ilyen például a rekumbens néven is ismert fekvőkerékpár. Ez a szerkezet alacsonyabb légellenállása miatt jóval nagyobb tempóra képes, mint a hagyományos bringák. Egyébként pont egy ilyennel kalandozta végig eddig a fél világot a magyar Zicho Viktor.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Viktor Zichó (@zicho.hu) által megosztott bejegyzés

A velomobil nem más, mint egy módosított rekumbens. Az aerodinamikai védőburkolattal felszerelt velomobilok legtöbbször három kerékkel vannak felszerelve, burkolatuk pedig nem csak az időjárási körülményektől védi használóját, de a légellenállás minimalizálása miatt elképesztő tempót képesek elérni.

Olyannyira, hogy a kerékpáros sebességrekordot is velomobil tartja. A kizárólag ember által hajtott kerékpárok sebességi rekordját 2016-ban állították fel, elérve a 144,17 km/h-ás sebességet.

Elterjedésének több komoly akadálya is van. Egyfelől ára akár több ezer euró is lehet, másrészt tulajdonságai miatt kevésbé alkalmas a városi közlekedésre mint a normál kerékpárok, méretei pedig a parkolást és a többi közlekedő számára az észrevételét is nehezíti.

Ezzel együtt érdemes belegondolni, hogy egy 100 km/h feletti tempóra képes szerkezet széles körű elterjedése esetén mennyire máshogy nézne ki az ingázás vagy épp a hétvégi kirándulások helyszíneire való eljutás.

search icon