Hamarosan enzimes PET-bontással újrahasznosított flakonokban forgalmazza termékeit a L’Oréal
Hamarosan enzimes PET-bontással újrahasznosított flakonokban forgalmazza termékeit a L’Oréal

A L’Oréal kozmetikai márka bejelentette, hogy elkészült az első olyan teljes egészében újrahasznosított műanyagból készült kozmetikai flakon, amely a Carbios enzimes technológiájával készül. A vállalat célja, hogy 2025-ben gyártásba kerüljenek ezek a csomagolások.

A 2011-ben alapított Carbois startup dolgozta ki és hamarosan ipari léptékben is alkalmazni kezdi azt az eljárást, melyben egy biológiai eredetű, baktériumok által termelt enzimmel bontanak le műanyagokat, köztük a PET-palackok anyagát, a polietilén-tereftalátot. Az enzimatikus technológia előnye, hogy kevésbé érzékeny a hulladékalapanyag minőségére és végtelenszer újrafelhasználhatóvá teszi a műanyagok egy részét.

Az új technológia a kozmetikai iparban az elsők között a L’Oréalnál kerül majd gyakorlati alkalmazásra, ugyanis a cég egyik márkája, a Biotherm 2025-től ilyen enzimatikusan lebontott alapanyagokból készített újraműanyagba tervezi csomagolni termékeit, 2030-tól pedig a teljes cégcsoport beszünteti a kőolajből készült, nem újrahasznosított műanyagok használatát. Emellett a vállalat azt is vállalja, hogy 2030-ra a formulákban használt összetevők 100%-a és minden biológiai forrásból származó alapanyag nyomon követhető lesz és fenntartható forrásokból fog származni.

A kitűzött célok eléréséért a kozmetikai cég számos stratégiai partnerrel dolgozik együtt, akik a legkorszerűbb technológiákat használják. A Carbios mellett a vállalat együttműködik többek között a LanzaTech-kel, és a Total-lal, akikkel a L’Oréal 2020 októberében a világon elsőként jelentette be az ipar által kibocsátott szén-dioxid újrahasznosításával készült polietilén kozmetikai csomagolást.

(dontwasteit.hu)

(fotó: pexels – Ron Lach)

search icon