Harminc év múlva elbúcsúzhatunk a téltől Európában?
Harminc év múlva elbúcsúzhatunk a téltől Európában?

A klímaváltozásról már mindenki hallott, de azt kevesen tudják, hogy Európa sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld átlaga. Ha ez így folytatódik, az unokáink már nem fogják tudni, mi az a hó. Többek között ez derül ki a Zöldunió 2021-es előrejelzéséből.

A kérdéssel foglalkozó kutatók szerint Európa a globális átlagnál jóval gyorsabban melegszik és ezt már a bőrünkön érezzük. A tavalyi, 2020-as év az átlaghőmérséklet alapján az eddig mért legmelegebb volt. Ehhez akár hozzá is szokhatunk, ugyanis 30 év múlva az európai nagyvárosokban nyáron átlagosan akár 3,6, télen 4,7 Celsius-fokkal is lehet melegebb, mint jelenünkben.

És ez az optimista előrejelzés. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2020 júliusában publikált jelentése szerint immáron 20 százalék az esély arra, hogy a korábban még 2040-re prognosztizált kritikus 1,5 fokos átlaghőmérséklet emelkedést már három éven belül elérjük.

Ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon, az átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt kell tartani. Ehhez azonban többek között 2050-ig globálisan el kell érni az ún. nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást, amit karbonsemlegességnek nevezünk.

2020-ban több ország is bejelentette, hogy karbonsemlegessé válik: Kína 2060-ig, Japán és Dél-Korea 2050-ig tervezi elérni a nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást.

Eddig a világon mindössze két ország, a dél-amerikai Suriname Köztársaság, valamint az ázsiai Bhután vált karbonsemlegessé, elsősorban kis népességüknek és nagy erdei területeiknek köszönhetően, amelyek így nagyobb mennyiségű szenet képesek eltárolni, mint amennyit az ország kibocsát.

A jelentés – amely foglalkozik még a fenntartható mezőgazdasággal, a hulladékgazdálkodás kérdéseivel, az energiagazdálkodással, és az e-közlekedés trendjeivel is – itt olvasható teljes terjedelmében magyarul.

(Forrás: dontwasteit.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon