Használt pelenkák a főutakon
Használt pelenkák a főutakon

Megoldást jelenthet a mosható pelenka az eldobhatóval szemben, vagy egyedül az újrahasznosítás orvosolhatja a hulladék problémáját? Új módszerrel, aszfaltba keverve, pelletkén látnak napvilágot az egyszer használatos pelenkák.

Korábban már foglalkoztunk az eldobható pelenkák ökológiai lábnyomával, és az adatok még mindig megdöbbentők: Egy gyermek a szobatisztasásig több, mint 5000 pelenkát használ el, ami babánként 1 tonna szemetet jelent. Ami viszont ennél a felmérésnél is ijesztőbb, hogy csupán egyetlen pelenka 450 évig áll a szeméttelepen lebomlás nélkül, ezzel szemben az öko társa körülbelül 5 év alatt bomlik le.

A megoldás nem feltétlenül a mosható verzióban rejlik, hiszen a tisztítással járó megnövekedett energiafelhasználás miatt nem biztos, hogy zöldebbek lesznek hagyományosnál. A mosipelusok csak akkor környezetbarátabbak, ha alacsony hőfokon, a mosógépet teljesen megtöltve tisztítjuk és szárítógép nélkül szárítjuk őket. Amikor kiskorú használója kinő egy adott méretből, gondos fertőtlenítés után továbbadható, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez. 

A megoldás az újrahasznosításban rejlik, ám ez hazánkban egyelőre nem megoldott, az USA-ban is még csak kísérleti szakaszban van a használt pelenkák és intimbetétek újrafeldolgozása.

Viszont Walesban ez a kísérlet egészen a megvalósításig ért el, ugyanis a világon elsőként több mint 100 000 piszkos, eldobható pelenkát használtak fel az út burkolásához, Llanarth-ban, Nyugat-Wales-ban. Természetesen alapos öblítés után, szálas pelletekké aprították őket, majd aszfalttal keverték össze, ami rögtön újjá is született 1,5 mérföldes kanyargós autópálya-szakaszon.

A kísérleti projekt edukáció értékkel is bírt, mert a pelenkák feldolgozása csökkentheti a szeméttelepre kerülő hulladékot, és nem utolsó sorban, szemléltette a szülők felé a fenntarthatóbb alternatívákat. – És ezeknek igencsak itt lenne az ideje, ugyanis Walesben évente körülbelül 140 millió eldobható pelenka kerül a szemetesbe, Nagy-Britanniában ezt a számot 3 milliárdra becsülik, ami az összes háztartási hulladék 2-3 százalékát teszi ki. Ami a számoknál is sokkal beszédesebb, hogy ezek többsége hulladéklerakókba kerül, ahol még a biológiailag lebomlónak minősítettek is évekbe telhetnek.

Több ország kísérletezett már műanyag szemétből készült utakkal. India élen járt – aprított műanyaghulladékból készült ragasztó 2002 óta tartja össze az utcákat Chennaiban. Hollandia, a lelkes kerékpárosok országa megnyitotta a világ első újrahasznosított műanyagból készült kerékpárútját. Kalifornia pedig eldobott műanyag palackokat és egyéb csomagolóanyagokat használt egy háromsávos autópálya-szakasz újrakövezésére.

search icon