Hidrogénüzemű SUV-t mutatott be a Renault
Hidrogénüzemű SUV-t mutatott be a Renault

A héten mutatta be új, üzemanyagcellás SUV-jának prototípusát a francia autógyártó, mellyel igyekszik felzárkózni a riválisokhoz a tisztább autózásért folytatott versenyben.

Az üzemanyagcellás járműveket ugyanúgy villanymotor hajtja, mint az elektromos társaikat, azonban az energiát hidrogénből állítja elő a masina. Ez már csak azért is előnyös, mert az ilyen megoldással futó járművek jóval nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint az átlagos elektromos autók.

A Renault közleménye szerint egy 16 kW-os üzemanyagcellával akár 800 kilométeres utat is meg lehet majd tenni feltöltés nélkül. Az üzemanyagcellás járgány akkumulátora ráadásul kétszer olyan könnyű lesz, mint a tisztán elektromos változaté, ettől pedig azt várják a cég mérnökei, hogy utóbbihoz képest 75%-kal alacsonyabb lehet majd a szén-dioxid-kibocsátása.

A Scenic Vision névre keresztelt hidrogénüzemű jármű legkorábban 2030–2032-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba, teljesen elektromos változata viszont várhatóan már 2024-től elérhető lesz.

Fotók: renaultgroup.com

search icon