Hihetetlen, de igaz: ugyanaz a parlagisas-pár nevel ismét egerészölyv-fiókát, amelyik tavaly
Hihetetlen, de igaz: ugyanaz a parlagisas-pár nevel ismét egerészölyv-fiókát, amelyik tavaly

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén idén is azzal a ritka ténnyel szembesültek a szakemberek, hogy egy parlagisas-pár a saját három fiókája mellett egy egerészölyv-fiókát is nevel.

Ez azért rendkívüli esemény, mert a parlagi sasok számára az egerészölyv zsákmányállatnak számít.

A furcsa jelenségre néhány nappal ezelőtt derült fény, amikor a KMNPI munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel együtt parlagisas-fiókákat gyűrűztek a szokásos mintaterületen. Tizenhét fészekhez látogattak el, s az egyikben nem kis meglepetés várta őket. A korábbi drónos ellenőrzések alapján tudták, hogy a fészekben három tojás volt. A gyűrűzés előtt ismét készítettek drónos felvételeket, ezeken azonban már négy fióka látszott.

Az egyik szakember felment a fészekhez, és lehozta a négy sértetlen fiókát, melyek közül három parlagi sas volt, egy azonban egerészölyv. S hogy miként kerülhetett az idegen madár a fészekbe? A szülők minden bizonnyal tápláléknak szánták azt saját fiókáik számára. Hogy mégis életben maradt, ráadásul a parlagi sasok fel is nevelték, ahhoz nagyon sok speciális körülménynek kellett összejönnie. Ilyesmire ugyanis nagyon ritkán van példa. Olyannyira, hogy az MME által az elmúlt harminc évben elvégzett, mintegy tízezer fészekellenőrzés során mindössze hét alkalommal találtak élő egerészölyv fiókát parlagi sasok fészkében.

A parlagisas-fiókák már bizonyára nagyobbacskák lehettek, amikor valamelyik szülő táplálékul hozta nekik a szintén fejlettebb egerészölyv-fiókát. Amikor ugyanis még picik a fiókáik, akkor a szülőmadarak apró darabokra szedik szét nekik a prédát. Később már egészben is odaadják nekik, hogy gyakoroljanak. Itt azonban valamilyen külső körülmény, hirtelen időjárás-változás, vagy egyéb zavarás történhetett, mert a szülők nem figyeltek arra, hogy utódaik megeszik-e a prédát. Szerencsés véletlen folytán az egerészölyv-fióka sértetlenül került a fészekbe, így amikor később megéhezett, hangosan kérte a táplálékot. És itt jön a furcsaság: az egerészölyvek és a parlagi sasok fiókáinak táplálékkérő hangja a megtévesztésig hasonlít egymásra. A kinézetük is hasonló, bár az egerészölyvek mérete jóval kisebb. A parlagisas-szülők a kérést meghallották, s ugyanúgy kezdték etetni az idegen fiókát is.

A történet további érdekessége nemcsak az, hogy Dévaványán már tavaly is történt egy ilyen eset, hanem az, hogy ráadásul idén is ugyanaz a parlagisas-pár nevel egerészölyv-fiókát. Csak a helyszínben történt változás, most ugyanis nem a tavalyi fészkükben költöttek, hanem egy másikban. Egyszerűen fészket cseréltek egy közelben költő, fiatalabb saspárral.

Az egerészölyv-fióka szépen fejlett, s várhatóan már hamarosan elhagyja a fészket.

(forrás: kmnp.hu)
Fotó: illusztráció, Canva

search icon