Elkészült az idei sasleltár
Elkészült az idei sasleltár

Elkészült az idei országos és a pannon-régiós sasleltár, amelynek keretében a több mint ötszáz magyar, horvát, szlovák, szlovén, cseh, szerb és román madártani szakember a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyom-telelőhelyét felmérte.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását.

A felméréshez 2018 óta a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így ismét elkészülhetett a Kárpát-medence közös téli sastérképe összesen tizenhét fajhoz tartozó mintegy huszonkétezer ragadozó madár megfigyelésével. A madártani szakemberek – az egy időben végzett megfigyelések miatt – sasszinkronnak nevezett számláláson felmérték a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyom-telelőhelyét, így a lehető legpontosabb képet mutatja az összesítés az itt tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról.

A magyarországi megfigyelések összesen mintegy 20 ezer négyzetkilométert érintettek, így az ország területének több mint húsz százalékát fedték le. A felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, így a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték. A résztvevők összesen 1102 rétisas, 790 parlagi sas, 8 szirti sas és 8 fekete sas megfigyelését rögzítették. A madarászok különös figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is, így 71 kerecsensólymot és 50 vándorsólymot is sikerült felmérni.

A hét résztvevő közép-európai ország összesítésében 1708 rétisast és 929 parlagi sast, 16 szirti sast és 10 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 faj 21.973 példányát számolták össze a szakemberek.

Bolygónk élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon