Könyv jelent meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületről
Könyv jelent meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületről

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületről (MME) kiadott könyv a szervezet első 50 évét dolgozza fel. A kiadványból – a szervezet történetében először – teljességre törekvő áttekintést kaphatunk az MME eddigi tevékenységéről.

1974. január 6-án alakult meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, vagyis az MME, a szervezet első 50 évét pedig most már bárki megismerheti egy gazdagon illusztrált könyvből, mely 100 szerző összehangolt munkájának eredménye. Az archívumokból származó anyagok mellett 115 fotós közreműködésével készült több mint 300 kép, több térkép, grafikon és ábra is segíti a sikerekben gazdag fél évszázad áttekintését.

Mint írják, a könyv 16 fő fejezetre és több mint 180 alfejezetre tagolódik, amelyekben a szervezet megalakítása, a kiemelt fontosságú döntések története éppen úgy szerepel, mint a társadalmi kapcsolatok fejlesztése vagy a legfontosabb szakterületi kérdések. Olvashatunk például egyes madár- vagy kétéltű- és hüllőfajok védelméről, az országos szintű állományfelmérésekről, illetve egyes kiemelt és gyakori fajok változásának hosszú távú nyomon követéséről.

Az MME sok évtizedes tevékenységének köszönhetően a kerecsensólyom, a parlagi sas, a rétisas, a kék vércse és más fajok állománycsökkenését is sikerült megállítani, ugyanis a szervezet megalakulásától fogva kiemelten kezelte az akkor még a kipusztulás szélén álló ragadozó madarak gyakorlati védelmét.

A könyv beszámol a szervezet alapfeladatai közé tartozó környezeti nevelésről is, vagyis az e célból elindított, és mindmáig működtetett „Madarász ovi” és „Madarász suli” elnevezésű programokról. Ezekből több olyan vezető természetvédő és madarász nevelődött, akik ma már fontos állami és társadalmi feladatokat látnak el.

A kötet bemutatja továbbá az MME madárvártáit, de arról a rengeteg kiadványról, könyvről szintén átfogó képet kaphatunk belőle, amelyeket a szervezet tagjai írtak, és amelyeket az egyesület adott ki.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon