Általános iskolásoknak indítottak madarász szakkört Kunadacson
Általános iskolásoknak indítottak madarász szakkört Kunadacson

Az idei tanévben kibővült a kunadacsi Szent Margit Katolikus Általános Iskola szakkörlistája a Madarászsulival, mely nemcsak a madárvilág sokszínűségével ismerteti meg a diákokat, hanem az egyes fajokat veszélyeztető tényezőkkel és a madárvédelemmel is.

Kifejezetten fontos, hogy a helyi fiatalok megismerjék környezetük természeti kincseit és azok összefüggéseit, ezért az idei tanévben kibővült a kunadacsi Szent Margit Katolikus Általános Iskola szakkörlistája a Madarászsulival – adja hírül oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

A szakkört Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa vezeti. A felső tagozatos diákok részvételével zajló tematikus foglalkozások egyrészt képet adnak a madárvilág sokszínűségéről, másrészt bemutatják az élőhelyeket, valamint az egyes fajokat veszélyeztető tényezőket és a madarak védelmének lehetőségeit. A diákok emellett számos izgalmas fizikai és kémiai kísérlet révén ismerhetik meg a természeti rendszerek egységességét, komplexitását és sérülékenységét.

A tantermi oktatás keretében szerzett elméleti tudásanyag kiegészül gyakorlati és terepi tapasztalatokkal is, mivel pedig Kunpeszér és Kunadacs térsége természeti értékekben rendkívül gazdag, van mit vizsgálni a diákoknak. A szakkör résztvevői eddig növényhatározást végeztek, vízmintát elemeztek, valamint bagolyköpetet vizsgáltak. A tanév második felében további kirándulások, madárgyűrűzés, illetve madárodúk készítése van kilátásban.

A foglalkozások célja nem csupán az elméleti és gyakorlati ismeretek átadása, hanem a környezetükért és a természet megóvásáért tenni akaró fiatalok természetvédelmi szemléletének kialakítása és megerősítése is – írja a nemzeti park.

Bolygónk természeti értékeinek megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park
Kiemelt kép: Canva

search icon