Milliárdokkal támogatták a magyar nemzeti parkokat
Milliárdokkal támogatták a magyar nemzeti parkokat

Magyarország teljes területének több mint negyede természetközeli állapotban maradt fenn, amely Európa országaihoz viszonyítva egyedülálló. Az ország területének 21%-a Natura 2000 terület, 9%-a pedig védett természeti terület – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára „A Fertő-táj természetes élőhelyeinek komplex helyreállítása és fejlesztése” című KEHOP-projektzáró rendezvényen, Sarródon.

Az államtitkár beszédében emlékeztetett, ez a terület nem egybefüggő, hanem feldarabolódott, mozaikos szerkezetben maradt fenn, a jó természeti állapot megőrzése érdekében pedig állandó beavatkozások szükségesek.

Ezt a munkát végzi a 10 hazai nemzeti park igazgatóság több mint 1240 munkatárssal. A természeti állapot javításához szükség van az európai uniós beruházási projekt-lehetőségekre, mint az idén ciklusát záró KEHOP – Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Programra – írja az AM közleménye alapján az Agrárszektor.

Az elmúlt 8 év során a fenti program keretében a hazai nemzeti parkok mintegy 38 milliárd forint nagyságrendű összeget használtak fel, 100 beruházással több mint 100 ezer hektár területen javítva a természeti környezet állapotát – mondta el Rácz András. Az államtitkár hozzáfűzte: ezen beruházások kétharmada klasszikus élőhely-rekonstrukciót érintett, amelynek kétharmada vizes élőhely-rekonstrukcióra fókuszált, mint a lezáruló projekt is. A második legjelentősebb természetvédelmi fejlesztés a kezelési infrastruktúra korszerűsítése volt, a védett gyepeket országszerte 14 ezer őshonos magyar haszonállat segítségével tartják karban a nemzeti parkok munkatársai, ezzel génmegőrzési feladatot is végezve.

A megváltozott társadalmi igényeknek hála a bemutatási tevékenység is előtérbe került az elmúlt időszakban. Egyre többen érdeklődnek az aktív kikapcsolódási lehetőségek iránt, mint a természetjárás, a kerékpározás, valamint a vízi és barlangi túrák. A nemzeti parkok a magyar ökoturizmus letéteményeseivé váltak, a hazai több mint 700 ökoturisztikai létesítmény mintegy fele nemzeti park-fenntartásban áll.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt KEHOP-ciklus keretében 5 projektet 3 milliárd forint nagyságrendben valósított meg 20 ezer hektár hatásterületen. Ezenfelül határon átnyúló projektek segítségével több mint 2 milliárd forintot használt fel természetvédelmi munkákra. A lezáruló projekt több mint 875 millió forinttal 11 ezer hektár területen fejlesztette a vizes élőhelyeket és a Fertő környéki gyepeket.

2022 decemberében az Európai Bizottság elfogadta a KEHOP+ programot, amely 42 milliárd forintnyi összeggel lehetőséget nyújt majd hazánkban, több mint 100 ezer hektár területen javítani a természeti környezet állapotát.

Bolygónk gazdag élővilágának, zöldterületeinek óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ezáltal részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Agrárszektor
Kiemelt kép: Canva

search icon