Megérkeztek az idei első hósármányok a Körös-Maros Nemzeti Parkba
Megérkeztek az idei első hósármányok a Körös-Maros Nemzeti Parkba

A hűvös idő beköszöntésével a téli madárvendégek sorában az első hósármányok is felbukkantak a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.

November második hetében a Montág-puszta déli részén a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai két hósármányra lettek figyelmesek, amelyek a földön táplálkoztak. A faj megjelenése várható volt, mivel rendszeres téli vendég hazánkban. A hósármányok mindig csak kis számban tartózkodnak Magyarországon, és általában néhány példányos csapatban lehet őket megfigyelni.

A nyarat Észak-Európában töltik, a kontinens legészakibb részén, a tundravidéken költenek. Az ottani tél beálltával délre húzódnak, a Kárpát-medencében, illetve még délebbre telelnek. Magyarországon előnyben részesítik a pusztai élőhelyeket, ahol a fűfélék és egyéb gyomok magvait tudják fogyasztani.

Bár kisméretű énekesmadarakról van szó, mégis általában már messziről feltűnnek, mert tollazatukban a barna és a fekete mellett nagy részben fehér szín található. Tollruhájuk alkalmazkodik tehát a téli tájhoz, viszont a hómentes környezetben a fehér mintázat miatt könnyű őket észrevenni.

A nemzeti park munkatársai bíznak benne, hogy hamarosan a hósármányok újabb példányai, népesebb csapatai érkeznek majd hozzájuk.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ezáltal részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: KMNP
Kiemelt kép: Canva

search icon