Ökoturizmus
Ökoturizmus

Az ökoturizmus a turizmus egyik formája, amely felelős és fenntartható utazást jelent olyan úti célokra, ahol a növényvilág, az állatvilág és a kulturális örökség az elsődleges vonzerő. Emellett az ökoturizmus jelentősen elősegíti a környezet és a kultúra megértését, megbecsülését és megőrzését.

Az ökoturizmus a környezetre gyakorolt káros fizikai, társadalmi és viselkedésbeli hatások minimalizálására törekszik, egyúttal felhívja a figyelmet az ezeken az úti célokon tapasztalt problémákra. Az ökoturisták számos interaktív és oktatási tevékenységben is részt vehetnek.

Az ökoturizmus főbb előnyei

Az ökoturizmus számos előnnyel jár mind a turisták, mind a helyi közösségek számára. Fejleszti a kulturális és a környezeti tudatosságot, pozitív élményt nyújt a látogatók és a vendéglátók számára egyaránt, valamint minimalizálja a turizmus környezetre gyakorolt károsító hatását. Segít munkahelyeket teremteni és fellendíteni a gazdasági növekedést a fogadó területeken, ezzel enyhítve a szegénységet és a munkanélküliséget.

Főbb különbségek az ökoturizmus és a tömegturizmus között

Az ökoturizmus és a tömegturizmus közötti fő különbség a végcél. A tömegturizmus célja az, hogy nagy tömegeket vonzzon népszerű látnivalókkal és infrastruktúrával. Ezzel szemben az ökoturizmus arra összpontosít, hogy tartalmas és fenntartható élményt nyújtson a turisták kisebb csoportjai számára. Ugyanakkor a tömegturizmus és az ökoturizmus környezeti hatása is drasztikusan eltér egymástól. A tömegturizmus általában a rövid távú utakra támaszkodik, míg az ökoturisták általában hosszabb ideig maradnak a kiszemelt célhelyen. Ami a szolgáltatásokat illeti, míg a tömegturizmust mindig a szolgáltatások széles tárháza jellemzi, az ökoturisztikai célpontokon csak néhány szolgáltatás található.

Az ökoturizmus története

Az ökoturizmus az 1970-es, 1980-as években kezdett kialakulni. A növekvő környezetvédelmi aggodalom és a tömegturizmussal kapcsolatos elégedetlenség a természetalapú élmények iránti kereslet növekedését eredményezték. Majd az 1990-es években, amikor a közvélemény egyre tisztábban látta az éghajlatváltozást és bolygónk korlátozott erőforrásait, az ökoturizmus újabb lendületet kapott. Miután pedig az ENSZ 2002-t az ökoturizmus évének nyilvánította, még népszerűbb lett a turizmus ezen ága.

Az ökoturizmus iránti érdeklődés évről évre növekszik. A becsült globális piaci értéke 2019-ben 92,2 milliárd dollár volt, és az előrejelzések szerint 2027-re 103,8 milliárd dollárt fog termelni.

Az ökoturisztikai célpontok élén a Galápagos-szigetek, a Costa Rica-i Volcán Irazú Nemzeti Park, a kenyai Amboseli Nemzeti Park, az Amazonas esőerdője és Serengeti állnak.

További szócikkek
search icon