A turisták a legnagyobb környezetszennyezők?
A turisták a legnagyobb környezetszennyezők?

Mallorcán a főszezonban másfél percenként száll le vagy fel egy repülőgép, az elmúlt húsz évben pedig összesen 195 millió turista érkezett ilyen módon.

Egy spanyol környezetvédelmi szervezet, a Terraferida szóvívője szerint „Mallorcán a légiforgalom 100 ezer milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a levegőbe.” A hvg.hu cikkéből kiderül, hogy a szigetre érkező turisták többsége Németországból és Nagy-Britanniából érkezik.

A helyzet azonban máshol sem sokkal jobb. A DRV, a német utazási irodák szövetségének elnöke szerint a tömegturizmus összeségében 8%-kal járul hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz. Az egész rendszer Achilles-sarka pedig a légi közlekedés, de nemcsak ez okoz jelentős környezetvédelmi problémákat.

Mint írják, sok turista hajón érkezik és távozik. Az óriási óceánjárók szintén szennyezik a környezetet, míg a luxusszállodák rengeteg vizet fogyasztanak: egy szálló vendégre 522 liter jut naponta!

Néhány azt javasolják, hogy a fapadosok árának emelésével és a karbonadó bevezetésével próbálják csökkenteni a turistaáradatot. Ahogy Wolfgang Strasdas, az eberswaldi egyetem fenntartható turizmus tanszékének vezetője mondja, „a turizmus nem alapvető emberi jog.” Ennél fogva az árak emelése nem jogfosztás, hanem a fenntarthatóbb döntések meghozásának eszköze lehet.

Ezzel persze sokan nem értenek egyet, sőt a törekvések is épp az ellenkező irányba mutatnak. Palma de Mallorca repülőterét éppen egy 200 millió eurós korszerűsítési program keretében bővítik, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy még több repülőgép és turista érkezzen a szigetre. (hvg.hu)

search icon