Tippek a fenntartható őszi turizmushoz

Tippek a fenntartható őszi turizmushoz
Tippek a fenntartható őszi turizmushoz

Ősszel alábbhagy az utazási kedvünk, pedig számtalan, változatos lehetőségünk van ekkor is. A túrázás magától értetődő választás. Még inkább az ökoturizmus. Az erdei kirándulások gondolata mellé hozunk néhány további fenntartható programajánlatot.

A turizmus csúcsidőszaka a nyári hónapokra esik, ezek közül is leginkább júliusra és augusztusra. Ha 2019-et nézzük – ugyanis ez volt az utolsó olyan év, amikor még nem volt érezhető a koronavírus hatása –, akkor azt látjuk, hogy júliusban 1,9 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban külföldiek, és 2,6 milliót belföldi vendégek. Augusztusban a két adat 2,1 millió és szintén 2,6 millió volt. A nyári csúcsszezonhoz képest őszre jócskán lecsökken az utazási kedv. A belföldi turisták vendégéjszakáinak száma jobban csökken – mintegy 60%-kal –, mint a külföldieké, amely 40%-kal apad.

Ez persze abból is adódik, hogy az őszi időjárás a szokásainkat is átalakítja. De higgyük el, hogy szépségben, lehetőségben és programokban is széles palettát kínál az ősz!

Igény a fenntartható turizmusra

Azt már jól tudjuk, hogy a koronavírus befolyásolta a klímaváltozást. Például a világjárvány első hulláma alatt a második világháború óta nem tapasztalt mértékben, 7%-kal csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás. Ezzel párhuzamosan javultak a különböző légszennyezettségi adatok is, ami főként a légi közlekedési tilalomnak volt köszönhető. Szerencsére a járvány visszaszorulásával nem tűnt el teljesen az igény a fenntarthatóbb turizmus iránt. A Booking 30 országot és 30 000 utazót magába foglaló kutatásából kirajzolódik, hogy az utazók 72%-a úgy véli, hogy cselekedni kell a bolygó megmentése érdekében, 61%-a pedig a járvány hatására a jövőben fenntarthatóbb utazásra vágyik. Továbbá a válaszadók 84%-a csökkenteni akarja a pazarlást utazása idején is, 83%-uk pedig az energiafogyasztást szeretné visszább szorítani.

Ha ősz, akkor túra!

Szintén a járványból maradt fent az ökoturizmus népszerűsége.

  • Az ökoturizmus az aktív turizmus, ezen belül is a természeti turizmus egy formája, amikor a turista utazási motivációja a természetjárás és az egészségmegőrzés mellett a természeti környezet és az ott fellelhető hagyományos kulturális értékek felelős megismerése. Az ökoturizmus szem előtt tartja a természeti erőforrások véges mivoltát, ügyel a fenntarthatóságra, egyúttal arra a hitre épül, miszerint a turizmusnak van olyan formája, amely hozzájárul az ökoszisztéma megvédéséhez, az örökölt természeti és kulturális közeg megőrzéséhez.

Emellett a hazai ökoturizmus azért is fontos, mert jövedelemhez juttatja a helyi vállalkozásokat, hozzájárul a helyi hagyományok és kulturális értékek fennmaradásához.

A bakancsos turizmus non plusz ultrája a Kéktúra. Ennek most szintén aktualitása van, hiszen idén második alkalommal, október 9-én rendezi meg a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) a Kéktúrázás napját, amely az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja. Tapasztalt túrázó kolléganőnk egy mondatban így foglalta össze a Kéktúrát: 1168,3 kilométer, 343 óra, 151 bélyegzőhely és egy életre szóló kalandos utazás a saját hazámban: ez a Kéktúra.”

Kéktúra útvonal
Az Országos Kéktúra 3 nagy útvonalra, ezeken belül 42 szakaszra van osztva.

Három programajánló az őszre

Ha mégis kicsit ódzkodsz az erdei tereptől, de kimozdulnál ősszel, és még a fenntarthatóság is számít, összeszedtünk pár lehetőséget a lombhullató évszakra.

A közlekedés és a vele járó szén-dioxid-kibocsátás jelenti az utazás egyik legnagyobb ökológiai lábnyomát. Egy Európán kívüli repülőút például önmagában több tonna szén-dioxid kibocsátásával jár, így érdemes más lehetőségeken elgondolkodni. A vonat a legfenntarthatóbb tömegközlekedési eszköz, és a MÁV is sokat fejlődött, bár augusztus 29.-ig tart a nyári vonatsűrítés, de a november 1-ig, hétvégente továbbra is nagy számban biztosítanak kerékpáros vagonokat a frekventált vonalakon. Így bátran vállalkozhatunk vonatos bicajtúrákra az őszön is. És élnek is ezzel a lehetőséggel az utasok, hiszen az előző évhez képest 35%-al többen váltottak kerékpáros jegyet, zömmel hétvégente a kiemelt turisztikai térségek felé.

máv kerékpáros térkép
Az őszi hétvégéken is nagyobb kerékpáros férőhelyet biztosít a MÁV a kiemelt turisztikai térségekben.

Másik megoldás lehet a már jól ismert buszos utazás! Nem is gondolnád, hogy milyen sok program belefér egy egynapos belföldi buszos kirándulásba.

Ha november, akkor Márton nap és sült liba!

A Continental Travel november 7-én az ország észak-nyugati régiójába szervez utazást változatos programkínálattal. A busz reggel indul Budapestről. Az első megálló egy borvidéken, Móron lesz, ahol egy helyi pincében lehetőség nyílik megkóstolni a frissen kiforrt Márton napi borokat. Akit inkább a táj vonz, az az említett programmal párhuzamosan megnézheti Fejér megye középkori emlékét, az impozáns, gótikus Csókakői várat.

A következő program már az ízlelőbimbóknak kedvez, hiszen Pannonhalmán csokoládékóstolóra kerül sor. Ezután szintén két programból lehet választani: vagy megnézzük a világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság épületét, vagy sétát teszünk a szerzetesek által gondozott arborétumban és gyógynövénykertben. A Márton nap nem lenne teljes liba nélkül, így a soron következő állomáson, Nyúlon libalakomában lesz részük az utazóknak. Utolsó programként szintén pincetúra következik, ám ehelyett is lehet inkább a túrázást választani. Alternatív programként a Sokorói-dombság legmagasabb pontját, a 313 méter magas Lila-hegyi kilátót lehet megcsodálni. Végül este élményekkel feltöltődve érkezik vissza a csapat Budapestre.

A Pannonhalmi Apátság épületét és az arborétumot is meg lehet tekinteni.

Egy napban a tokaji borok és pálinkák

A másik november 7-i gasztroprogram, amelyet ajánlunk, az ország keleti részébe kalauzol. Szintén Budapestről indul a busz, amely először Eger felé veszi az irányt, ahol hódolva a gasztronómiai élvezeteknek kolbászkóstolóban lehet részünk. Ezután már a tokaji régióban, Mádon egy családi sajtműhely finomságait falatozhatjuk.

A sajtok után hamisítatlan tokaji pincébe kalauzolják a csapatot, ahol borkóstolóra kerül sor. A következő állomás egy lekvárium, amely felkészít a gyümölcs legnemesebb formájának befogadására, amire egy pálinkafőzdében kerül sor. A program zárásaként megnézhetjük Boldogkő várát. A busz estére már vissza is ér Budapestre.

Csodáljuk meg Budapest épületeit!

Egyre több turisztikai iroda kínál vezetett sétákat Budapesten. Ez nem véletlen, hiszen számtalan kincs bújik meg történelmi fővárosunkban. Valamint ez az egyik legfenntarthatóbb szabadidős program, hiszen gyalog és tömegközlekedéssel járjuk be fővárosunk utcáit, és csodáljuk meg a rejtőzködő épületeket.

A november 21-i séta a „Kőbe álmodott mesék” címet viseli, és a szecessziós pesti épületek nyomába ered. A séta a Vörösmarty térről indul, majd a Szabadság tér szecessziós épületei következnek, de olyan épületek is a célkeresztbe kerülnek, mint a Zeneakadémia vagy a Vakok Iskolája. A könnyed kikapcsolódás nemcsak a vidékieknek ajánlott, hanem a budapestiek számára is izgalmas lehet lakóhelyüket más perspektívából látni.

szecessziós épület
Róth Múzeum
A túra állomása a Dob utcai volt Török Bankház, amely ma már múzeumként üzemel.

Szálláshelyből is csak a fenntartható!

Egyik korábbi cikkünkben Tomaj Zsófia, fenntartható fejlődési szakember segített eligazodni a fenntartható szálláshelyek világában. Ha már belföldi úti célt választunk, sokat teszünk a fenntarthatóságért. Ezenkívül van néhány embléma, amely segít megtalálni a legzöldebb szállást.

fenntartható szállás minősítések
Az ilyen jelvényekkel, minősítésekkel rendelkező szállásokban bátran megbízhatunk.

Az Eu Ecolabel minősítését megkaphatják szálláshelyek is, de a szálláskereső portálok saját jelvényei is mérvadóak. Ilyen például a TripAdvisor Green Leaders logója, de a Booking.com oldalán is találunk saját logót. Hazai viszonylatban gyakoribbak a helyi minősítések, mint amilyen a Zöld Szálloda vagy a vidéki, falusi szálláshelyekre jellemző Zöld Porta. A 2021/22-es pályázaton összesen 42 hazai szálloda kapott zöld értékelést.

A szálláshelyek mellett az éttermek és a vendéglátóhelyek is működhetnek fenntartható szemlélettel. Erről a Felelős Gasztrohősök meséltek Váczi Gergőnek a Jövő idő rovatunkban.

search icon