Rétisasok őrzik a határt
Rétisasok őrzik a határt

Ismét használatba vették a régóta elhagyatottan álló határőrtornyokat. A Fertő-tó és a határ új őre egy rétisas-család.

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldala

A Fertő-tavat az országhatár kelet-nyugati irányban kettéosztja, ezért évtizedekig elzárt terület volt a szigorú határőrizet miatt, melynek rendszerváltás utáni megszűnésével a tó medrében álló őrtornyok funkciójukat vesztették. A halászat és a nádaratás csökkenésével, valamint a közlekedésre használt mesterséges csatornák feliszapolódásával ezek a tornyok lassan megközelíthetetlenné váltak – írta Facebook oldalán a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldala

Ezután egyre gyakrabban lehetett megfigyelni, hogy a ragadozó madarak pihenőhelynek használják ezeket az őrtornyokat, mígnem 2024. februárjában fészket is rakott egy rétisas (Haliaetus albicilla) pár az egyikre. Az áprilisban végzett fészekellenőrzésnél – melynek során a nyílt vízen előbb motorcsónakkal, majd nem kis erőfeszítéssel a nádason keresztül gyalog kellett azt megközelíteni – két példány néhány hetes fiókát és számos táplálék maradványt (különböző halfajokat, vízi madarakat, sőt vaddisznó maradványokat is) találtak a park munkatársai. Ez a költés egyedülálló a hazai madártanban, hasonlót főként a halászsas (Pandion haliaetus) észak-amerikai populációjánál figyeltek meg eddig.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva
(forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldala)

search icon