Hogyan befolyásolhatjuk autósként a levegőminőséget pozitív irányba?
Hogyan befolyásolhatjuk autósként a levegőminőséget pozitív irányba?

Nem csak a közlekedési balesetek elkerülése miatt, hanem környezetvédelmi szempontok alapján is fontos az autósoknak arra figyelniük, hogy ne lépjék túl a megengedett sebességhatárokat.

A 365.reblog összegyűjtötte, mit jelent a károsanyag kibocsátás szempontjából, ha betartjuk a sebességkorlátozásokat:

  • Egy holland kutatás szerint, ahol 120 km/h helyett csak 80-nal hajtanak az autósok, 25 százalékkal csökken a PM10-kibocsátás.
  • Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2020 novemberi jelentése szerint ha 120 km/h helyett 110-zel halad egy átlagos személyautó, és haladás közben mellőzi a hirtelen gyorsítást, fékezést, dízelmotor esetén 12 százalékkal, benzinüzemű motor esetén 18 százalékkal csökkenhet a jármű fogyasztása és a károsanyag-kibocsátása is.
  • Ha egy átlagos autó 100 km/h helyett 90-nel megy, akkor ha benzines akár 25 százalékkal kevesebb szén-monoxidot, illetve ha dízeles akár 5 százalékkal kevesebb szállóport juttat a levegőbe.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy ha pár perccel később érkezünk is meg a célunkra, a levegőminőség miatt megéri. Vegyünk például egy 200 kilométer hosszú utat: ha 120 km/h helyett 110 km/h sebességgel halad az autó, akkor 8-9 perccel tart tovább az út, viszont csökken a jármű fogyasztása és a kibocsátott károsanyagok mennyisége. 

search icon