Hogyan csökkenthetjük a műanyaghulladék mennyiségét?
Hogyan csökkenthetjük a műanyaghulladék mennyiségét?

A Greenpeace és az Everyday Plastic által közel 100 000 háztartás bevonásával végzett kísérlet, a Big Plastic Count kimutatta, hogy egy átlagos háztartás egy hét alatt 66 darab egyszer használatos műanyag csomagolást dob ki – ami egy év alatt 3432 darabnak felel meg. Hogyan lehetne ezt a műanyaghegyet összezsugorítani?

A Big Plastic Count (Nagy műanyagszámlálás) során leggyakrabban a gyümölcs- és zöldségcsomagolások, valamint az uzsonnás csomagok halmozódtak fel.

Wendy Graham, a Moral Fibres ökoblog szerzője szerint: “A konyhában a legnehezebb csökkenteni az egyszer használatos műanyagtól való függőséget. A szupermarketek közel sem tesznek eleget a műanyag csomagolások csökkentése érdekében, és sok esetben a műanyagmentes élelmiszerek vásárlása nem megfizethető, vagy nem elérhető“.

Graham szerint ahelyett, hogy a műanyaghasználat csökkentését a “mindent vagy semmit” típusú feladatnak tekintenénk, inkább arra koncentráljunk, amit megtehetünk, mint arra, amit nem.

Már néhány szokás megváltoztatása is segíthet. “Ne használjunk fóliát. Ehelyett régi edényeket használjunk az ételek tárolására, amit tányérokkal vagy serpenyőfedelekkel fedjünk le. Ne vegyünk műanyagba csomagolt konyhai papírtörlőt sem. Ehelyett én például egy kosárnyi újrahasználható kendőt tartok a kiömlött folyadékok feltörléséhez. Ezek csak sima régi pamutkendők, vagy régi, kopott pólók, amelyeket aztán négyzetekre vágok” – mondja.

Alakítsunk ki egy olyan szokást, hogy mindig tartunk egy táskát a retikülünkben, a babakocsiban, a laptop táskában vagy az autó csomagtartójában, ami segíthet, ha vásárolni megyünk.

Az elviteles ebédet vásárlók 2019-ben mintegy 10,7 milliárd darab egyszer használatos műanyaghulladékért voltak felelősek. “Egyszerű módja a csökkentésnek, és egyben a pénzmegtakarításnak, ha otthonról hozunk ételt” – mondja Anna Leitner, a Föld Barátai hálózatához tartozó Global 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet kampányfelelőse. “Készítsünk előző este egy extra adagot, és vigyük be a munkahelyünkre egy uzsonnásdobozban“. Ha ez nem megoldható, akkor az elviteles ételt mindig újrafelhasználható dobozban vegyük meg. “Az irodánkban van egy karton az ajtó mellett, tele műanyagdobozokkal” – mondja. “Amikor az emberek elmennek ebédet venni, felkapnak egyet, és magukkal viszik a salátáért, levesért vagy bármi másért. Aztán elmosogatják, és visszateszik a dobozba.”

A fürdőszobában a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb változtatás az, ha a flakonos kézmosószappanról áttérünk a hagyományos szappanokra. A szupermarketekben olcsón lehet kapni saját márkás szappant, amelyet kartondobozban árulnak. A szépségápolási termékek esetében a “használd el először” mantra elfogadása a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb dolog, mondja Graham. “Ha a szekrény vagy fiók tele van termékekkel, törekedjünk arra, hogy felhasználjuk őket, mielőtt bármi újat vásárolnánk“.

Forrás (theguardian)

search icon