Hogyan értelmezzük a meteorológusok figyelmeztetéseit?
Hogyan értelmezzük a meteorológusok figyelmeztetéseit?

Amióta a hűvös tavaszból ránk tört a forró nyár, folyamatosan váltják egymást a hőségriadók, a különféle figyelmeztetések és riasztások, többségünknek pedig fogalma sincs arról, hogy melyik pontosan mit takar.

Ezt a hiányosságot pótolja most a telex cikke, mely részletesen elmagyarázza, hogy melyik meteorológiai fogalom alatt mit kell érteni. Rögtön idézik például az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook bejegyzését, mely azt tisztázta, hogy mi a különbség a riasztás és a figyelmeztetés között.

Utóbbi egy figyelmeztető előrejelzés, mely arról szól, hogy egy adott napon milyen időjárási eseményekre lehet számítani, míg előbbi ennek egy szűkített változata: riasztást akkor adnak ki, ha veszélyes időjárási elemek kialakulására a közeljövőben – fél-három órán belül – lehet számítani egy adott területen.

Napjaink másik meghatározó eleme a hőségriadó, erről azonban tudni kell, hogy nem az OMSZ, hanem az országos tisztifőorvos, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelenti be, igaz az OMSZ előrejelzéseire támaszkodva. A meteorológiai szolgálat kizárólag figyelmeztetést ad ki hőség idején, de ez inkább tájékoztató jellegű.

Durran a légkör! ⛈Rövid szieszta után új erőre kaptak a zivatarok! ⛈Kövessétek a folyamatosan frissülő…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Sunday, July 11, 2021

A hőséggel ellentétben a zivatarokban, jégesőben és erős szélben bővelkedő viharokról már az OMSZ ad ki riasztást. Itt három veszélyességi szintet, vagy fokozatot különböztetnek meg. Az első szint a sárga, a második a narancs, a harmadik pedig a piros. Ha nem várható veszélyes jelenség, az adott terület zöld színnel jelenik meg.

  • A zivatarok esetében az elsőfokú figyelmeztetés veszélyt jelez, eszerint az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett szélerősödés, jégeső is előfordulhat. A másodfokú figyelmeztetésnél már fokozott veszélyről van szó, hevesebb zivatarokra lehet számítani, és a szél, jégeső is kockázatot jelenthet; a harmadfokú, vagyis piros jelzésnél már komoly a veszély, a szél és a jégeső pedig fokozott kockázatot jelentenek.
  • Felhőszakadásnál első fokon arra lehet számítani, hogy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, másodfokú figyelmeztetésnél pedig az 50 mm-t is meghaladhatja a csapadék.
  • A széllökéseknél pedig 70, 90, illetve 110 km/h-s széllökésekre lehet számítani, ahogy lépegetünk feljebb a fokok között.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon