Hogyan lehet a céklaleveleket felhasználni egy ízletes ételhez?
Hogyan lehet a céklaleveleket felhasználni egy ízletes ételhez?

Ez az egyszerű lencseétel fűszereket, hagymát és céklaleveleket felhasználva alkot egy igazán csábító, olcsó és könnyen adaptálható ételt. Ráaádsul ezzel a céklaleveleket is megmenthetjük a kidobástól!

„Delhi utcáin találhatók a legfinomabb ételek, amelyeket valaha ettem. Szeretem gyalog felfedezni, és bódéról bódéra kóstolgatni az olyan finomságokat, mint a friss lassi, a sült puri, a samosa és az édes jalebi. A kedvenc ételem azonban talán egyben a legtakarékosabb is: a klasszikus lencse-dahl, amelyet frissen sült fűszerekkel, chilivel és zöldségekkel körítenek.”- meséli az Eating for Pleasure, People & Planet című könyv szerzője. A céklaleveleket széles körben használják Indiában, népszerűek földes ízük és tápértékük miatt, és tökéletesen illenek egy melegítő tál dahlhoz. Próbálkozzunk meg bátran mi is a használatával.

Céklalevél dahl

Ezt a kellemes dahlt a frissen sült zöldségek és fűszerek keltik életre, amelyeket az utolsó pillanatban kanalazunk rá. A lencsébe forgatva a tápanyagdús céklalevelek ízesítenek és színt adnak, és különösen laktatóvá teszik az ételt. Mint minden receptet, ezt is nyugodtan alakítsuk át úgy, hogy olyan fűszereket és hozzávalókat használjunk, amilyek éppen kéznél vannak.

Hozzávalók

200 g sárga lencse, megmosva, majd 20 percig vízben áztatva

Sütőolaj

1 hagyma, meghámozva és apróra vágva

1 evőkanál reszelt gyömbér

2 gerezd fokhagyma, meghámozva és durvára vágva

1 teáskanál kurkuma por

8 céklalevél durvára vágva

kevés koriander

1 evőkanál görögszénalevél ( opcionális)

1 zöld chili, finomra szeletelve

2 teáskanál mustármag

2 teáskanál köménymag

6 currylevél ( opcionális)

2 zöld vagy piros paradicsom, felszeletelve

Joghurt vagy növényi alapú alternatíva a tálaláshoz.

Tegyünk egy jó kanál olajat egy vastag aljú serpenyőbe, közepes lángra. Adjuk hozzá a hagymát, és pirítsuk öt percig. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért, az apróra vágott fokhagymát, a kurkumát és a görögszénalevelet, ha használjuk, és kevergetve pirítsuk két percig. Csöpögtessük le a beáztatott lencsét, adjuk hozzá a serpenyőhöz, öntsünk rá egy liter vizet, és forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot, és főzzük 45 percig, amíg a lencse megpuhul és szétesik. Aprítsunk fel nyolc nagy céklalevelet, a piros szárral együtt, és keverjük a lencséhez az apróra vágott korianderrel együtt, majd fűszerezzük ízlés szerint.

Amikor készen van, tegyünk egy másik serpenyőbe még egy kanál olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a felszeletelt zöld chilit, a mustármagot és a köménymagot, a currylevelet (ha használjuk) és a paradicsomot, és kevergetve pirítsuk két percig. Tálaljuk a dalt tálakban, egy kanálnyi sült hozzávalóval, és ha szeretnénk, egy kis joghurttal körítve.

Forrás (theguardian)

search icon