Hogyan lehet egy honlap környezetbarát?
Hogyan lehet egy honlap környezetbarát?

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, ami a fenntarthatóság kérdéskörét a következő évek egyik legfontosabb prioritásává teheti – hívta fel a figyelmet elemzésében az Integral Vision, egy egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó magyar cég.

Az International Data Corporation elemzőcég adatai alapján 2020-ban az emberek és gépek által előállított adatmennyiség több mint 60 zettabyte, azaz több mint 60 trillió gigabyte volt.

Az adatáramlást biztosító szerverparkok jelenlegi működését és növekedésüket figyelembe véve 2025-re ezek az adatközpontok önmagukban a világ elektromosáram-fogyasztásának egyötödéért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 3 százalékáért lesznek felelősek, és 2040-re a digitális adattárolás okozta károsanyag-kibocsátás a 14 százalékot is elérheti.

A Integral Vision rámutatott, hogy a környezeti terhelés csökkentését már egy új weboldal tervezésekor fontos szem előtt tartani, például azzal, hogy a felhasználók a lehető legkönnyebben találják meg az általuk keresett tartalmat, elkerülve ezzel a fölösleges oldalbetöltéseket és az ezzel járó adatforgalmat.

A képi és videós anyagok, animációk átgondolt használata, azok méreteinek optimalizálása révén is érdemi erőforrásigény csökkentés érhető el.

A fenntarthatósági elvek követése üzleti haszonban, nagyobb láthatóságban, elégedett és visszatérő felhasználókban, alacsonyabb fejlesztési költségekben is mérhető, és ezeknek a lépéseknek a környezetre gyakorolt hatása is kimutatható.

(Forrás: elobolygonk.hu Kép: pexels.com)

search icon