Hogyan óvhatjuk meg a kedvenceinket az extrém hidegtől?
Hogyan óvhatjuk meg a kedvenceinket az extrém hidegtől?

Az extrém hideg a szabadban tartott állatokra és a házikedvencekre is veszélyt jelenthet, így külön oda kell figyelnünk, hogy a környezetünkben élő állatoknak ne kelljen szenvedniük.

Azt mi is tudjuk, hogy a hőmérséklet és a hőérzet között jelentős különbség lehet, például az erős szél miatt. Ezért is fontos, hogy az állatoknak jusson valamilyen szélvédett menedék, ahova behúzódhatnak, ha nagyon süvít a jeges szél.

A kint tartott állatok esetében figyelnünk kell arra, hogy energiában dús eleséget biztosítsunk számukra, a normál adagokhoz képest akár többet is kaphatnak ilyenkor.

Legalább ilyen fontos, hogy fagyos idő esetén akár naponta többször ellenőrizzük, hogy nem fagyott-e be az itatójuk. Megoldás lehet olyan itatók beszerzése, melyek melegíteni tudják a vizet, így megakadályozva, hogy megfagyjon.

A házikedvencek esetében nyugodtan alkalmazzunk ruhadarabokat, a lakásban élő állatok ugyanis nem annyira védettek a hideggel szemben. Ennek az az oka, hogy az állatok szőrét hatékonyabbá tevő faggyúréteg a kutyák fürdetésével lemosódik, így kevésbé szigetel.

Legalább ilyen fontos a kutyacipő, amely a téli körülmények között semmiképp sem csupán divathóbort. Még manapság is sokan sózzák a járdákat, a kutyusok talpát pedig könnyen kimarhatja a csúszásgátló megoldás.

Az udvaron tartott ebek esetében gondosan kell kiválasztanunk vagy megépítenünk az kutyaházat. Érdemes 5-6 cm-es lábakra állítani, hogy a csapadék bejutását elkerüljük, belül pedig puha szőnyegekkel és rongyokkal kell bélelnünk az ólat. Azt is tartsuk szem előtt, hogy a ház semmiképp se legyen jóval nagyobb, mint a kutya, mert akkor az állat testhője nem tudja majd felfűteni.

További javaslatokat és tippeket olvashatunk Seres Zoltántól, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjétől a 24.hu cikkében.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon