Hszi Csin-ping: A klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie
Hszi Csin-ping: A klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie

Pénteken háromoldalú csúcstalálkozóra került sor Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök között, egy héttel a Joe Biden amerikai elnök kezdeményezte klímacsúcs előtt.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy Kína részt vesz-e a jövő heti találkozón, mindenesetre a tegnapi értekezleten Hszi kifejtette, hogy a klímaváltozással az emberiségnek közösen kell szembenéznie, viszont nem szabad bábként használni a geopolitikai játszmákhoz. Így például a klímaváltozásra való hivatkozás nem lehet ürügy más országok megtámadására vagy kereskedelmi akadályok támasztására.

Mindeközben John Kerry, amerikai klímavédelmi különmegbízott Sanghajban folytat tárgyalásokat a jövő heti csúcs előtt. Kerry a napokban Hszie Csen-hua klímavédelmi főtárgyalóval egyeztet a klímaváltozással kapcsolatos együttműködés előmozdításáról, valamint az ENSZ novemberben esedékes klímavédelmi konferenciájáról.

Emellett Peking korábban helyeselte, hogy január 20-i hivatalba lépését követően Biden visszaléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe.

Az Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb szénkibocsátója, de mindkét országban komoly törekvések vannak a kibocsátás visszafogására. Ahogy erről mi is beszámoltunk, Hszi a tavaly szeptemberi ENSZ-közgyűlésen bejelentette, hogy Kína 2030-tól jelentősen csökkenteni kívánja a szénkibocsátását, és 2060-ra tervezi elérni a karbonsemlegességet.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon