Humánökonómia – Tóth Gergely rovata a Greendexen
Humánökonómia – Tóth Gergely rovata a Greendexen

Dr. Tóth Gergely szakterülete az alternatív közgazdaságtan. 1995-ben megalakította a fenntartható gazdaság elterjedését támogató KÖVET Egyesületet, jelenleg az egyesület főtitkára.

Mi a KÖVET Egyesület?
A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 1995 októberében alakult Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület néven, az INEM magyar tagjaként. A KÖVET nem nyereségorientált, a kormányzattól és az érdekcsoportoktól függetlenül működő közhasznú szervezet. 
Szolgáltatásokat nyújt, és gyakorlati programokat szervez a felelős vállalatirányítás területén, kiemelten a környezetet kevésbé terhelő vállalati működés elterjesztése érdekében. A KÖVET pártpolitikai vitákban nem foglal állást, tagjai nem „CSR- vagy zöld mintavállalatok”, de felelősséget érző cégek, amelyek működésüket fenntarthatósági szempontok szerint alakítják, alkalmazzák és terjesztik a CSR- és a környezettudatos vállalatirányítás eszközeit és módszereit.

Dr. Tóth Gergely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának egyetemi tanára. Közgazdász diplomát a Pécsi Tudományegyetem Marketing Tanszékén, Ph.D fokozatot pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdaság-tani és Technológiai Tanszékén szerzett. Több, főleg európai uniós finanszírozású programot vezetett, tanácsadással foglalkozott a környezettudatos és társadalmilag felelős vállalati gyakorlat elterjesztése érdekében. Számos cikk és kézikönyv szerzője. Több kisebb elismerés mellett 1995-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Pro Scientia Aranyérem-díját. Nős, öt gyermek édesapja.

Tóth Gergely szakterületén eddig 20 nagyobb programot vezetett, 30 könyv, ill. kézikönyv megírásában működött közre, ezek közül a legjelentősebb A Valóban Felelős Vállalat (2007) és a Gazdasággép (2016). Szakcikkeinek és népszerűsítő írásainak száma 150 körül van, közel 400 hazai és nemzetközi konferencián, egyetemi kurzuson és képzésen tartott előadást.

Humánökonómia

Jelenleg a fenntartható fejlődéssel összhangban lévő közgazdasági elméleten, az ún. humánökonómián dolgozik, amely könyv formájában a Gazdasággép – A fenntartható fejlődés közgazdaságtanának kettős története – Humánökonómia I. folytatásaként jelenik meg.

A jövőbeli könyv tartalmát részleteiben a Greendexen most induló Humánökonómia rovatban adjuk közre.

search icon