Hűthető lenne a Föld a napsugarak elterelésével?
Hűthető lenne a Föld a napsugarak elterelésével?

Több mint 60 amerikai tudós, köztük James Hansen, a Nasa volt éghajlatkutatója írt alá és tett közzé nyílt levelet annak kapcsán, miszerint továbbra is foglalkozni kellene a napsugarak szándékos eltérítésének vitatott koncepciójával, amivel akár a Föld lehűtése is lehetővé válna.

Az Egyesült Államok, Kanada és Európa szakértőinek nyílt levele arra figyelmeztet, hogy egyre kisebb az esély arra, hogy a világ a 2 Celsius-fok alatti felmelegedés alatt maradjon, ezért szükség van a korábban szokatlan javaslatok szigorú és gyors tudományos értékelésére. A levél aláírói, köztük James Hansen, aki már az 1980-as években felhívta a világ figyelmét a globális hőmérséklet veszélyes emelkedésére, közölték, hogy megoldás lehet a geomérnökség, azaz a Föld légkörébe való emberi beavatkozás, így a napsugárzás kezelése is, azonban annak minden következményét meg kell érteni és ismerni, mielőtt alkalmaznák.

A globális felmelegedés mesterséges megfékezésére számos különböző lehetséges éghajlati beavatkozás létezik, köztük az aeroszol részecskék, például kén permetezése a sztratoszférába. Ezek a részecskék eltérítenék a napsugarakat, ami a bolygó gyors, akár 1 Celsius-fokos lehűlésével járna. Bár az alapvető mechanizmus jól ismert, még soha nem tesztelték a napsugárzás ilyen fajta „elterelését”, mivel féltek az ismeretlen környezeti hatásoktól.

Az Egyesült Államok kormánya már megkezdte az éghajlati beavatkozások felülvizsgálatát, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) pedig közzétett egy jelentést, amelyben a lehetőségek további tanulmányozására szólít fel. A jelentés azonban ismerteti a lehetséges veszélyek hosszú listáját is, például az ózonréteg károsodását, az országok közötti hatalmi egyensúlyhiányt és konfliktusokat, valamint a „megszüntetési sokk” kockázatát, amely szerint a részecskék permetezésének hirtelen leállítása után robbanásszerű felmelegedés következne be.

Lili Fuhr, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ éghajlat- és energiaügyi igazgatóhelyettese szerint ezt a módszert a tudományos közösség újra és újra megcáfolta már, úgy fogalmazott: ez mindössze egy vonzó megoldás a nagy környezetszennyezők és a kormányok számára, akik nem hajlandóak befektetni a szükséges környezetvédelmi átalakításokba.

(Forrás: The Guardian)

search icon