Idén összeér a Balatoni Bringakör és a Budapest-Balaton kerékpárút
Idén összeér a Balatoni Bringakör és a Budapest-Balaton kerékpárút

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján ma megjelent közlemény szerint a Budapest-Balaton biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17, a Balatoni Bringakör korszerűsítése közel 31 kilométeren folytatódik az idei évben.

A fővárost a Balatonnal összekötő kerékpárút és a Balatoni Bringakör Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze, a két projekt egy-egy új szakaszának elkészültével.

A Budapest-Balaton kerékpárút építése 2,9 milliárd forintból folytatódik. A tervek szerint 2021 második felében átadják a teljes Budapest-Etyek szakaszt, a Székesfehérvár bevezetőt és a 710-es főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt.

A Bringakörön tavasszal folytatódnak a nem-engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig (burkolatjavítások, táblázás és burkolatjel-festés), illetve elkezdődnek az első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

Nem csak ennek a két projektnek a keretén belül folynak majd kerékpárút fejlesztések a közlemény szerint: Az EuroVelo 6 nemzetközi hálózat részeként 2021-es átadással színvonalas kerékpáros kapcsolat létesül Budapest és Dunakeszi között. Győrből Pannonhalmáig biciklin juthatunk el, miután az idegenforgalmi főszezonra 1,8 milliárd forintból kiépül a közel 18 kilométeres kerékpárút. Jó minőségű, vadonatúj szakaszokon kerekezhetünk Vámospércs és Nyírábrány, a román határ között és a tokaji Erzsébet királyné Tisza-hídon át is.

(kormany.hu)

search icon