Így létesíts rovarbarát kertet!
Így létesíts rovarbarát kertet!

A Magyar Természetvédők Szövetségének közösségi oldalán összegyűjtötte a legalapvetőbb lépéseket, melyek ahhoz szükségesek, hogy kertünk rovarbarát legyen. Ezeket nem nehéz megvalósítani, betartásukkal azonban nagyon sokat segíthetünk a lakókörnyezetünk élővilágának.

  • A legegyszerűbb, ha a családi házak, társasházak kertjében ritkábban nyírjuk a gyepet, vagy egy folton sohasem. Ez igazán nem kerül sokba és sok növényt juttathat el a virágzásig, ezért sok rovar jut nektárhoz, virágporhoz.
  • Tegyünk ki itatót, hiszen rovar barátaink is szomjasak. Egy lapos tálka megteszi, csak legyen benne friss víz mindig és legyenek benne lapos kövek, hogy tudjanak landolni a pillangók, darazsak és egyebek.
  • Ültessünk jól virágzó, nektárban vagy virágporban gazdag virágú növényeket, lehetőleg úgy válogatva, hogy tavasztól őszig gyönyörködhessünk benne. Vannak „lepkemágnesek”, mint a levendula vagy különféle mályvák.
  • Ha a kertben elhal egy fa, lehullik egy nagy ág, azt ne feltétlenül tüzeljük el, hanem – akár felvágva – halmozzuk fel egy eldugott sarokban és engedjük át az enyészetnek.
  • Ne használjunk rovarölőszert a kertben, a balkonládák körül és másutt sem. A védekezésnek számos útját kínálják a biokertészek.
  • Komposztáljunk, ha lehet minden észszerű szerves hulladékot. A növények feldarabolását is rovarok és ízeltlábúak kezdik, a korhadékban rengeteg hasznos rovarral találkozhatunk.

Ha pedig ezzel mind megvagyunk, akár tovább is léphetünk. Kertünket némi kutatással és munkával át tudjuk alakítani egy még nagyobb ökológiai értékkel bíró erdőkertté. Akkor sem kell megijednünk, ha a területünk kicsi, ugyanis a sokszínűség kis területen is megvalósítható. Egy ilyen munka kezdő lépéseiről, illetve magáról az erdőkertről szól a témában megjelent korábbi cikkünk:

search icon