Íme a legfenntarthatóbb városok listája
Íme a legfenntarthatóbb városok listája

A Uswitch brit árösszehasonlító oldal friss tanulmányában rangsorolta a világ nagyvárosait fenntarthatósági szempontból. A jelentés összeállítása során az alábbi rangsorolási tényezőket vették figyelembe:

  • bűnözési ráta
  • az ingatlanok megfizethetősége
  • közlekedési szint (beleértve az ingázási időt, a CO2-kibocsátást és a közlekedési rendszer hatékonyságának hiányosságait),
  • a szennyezés szintje (levegő, víz és kisebb típusú szennyezések)
  • megújuló energiaforrások használata.

A lista első helyén az ausztrál főváros, Canberra végzett, mely nagymértékben támaszkodik a napenergiára és a szélerőművekre, és energiájának 48 százalékát fenntartható forrásokból állítja elő. A második helyen a spanyol főváros, Madrid végzett, amely magas pontszámot ért el az energia és a közlekedés terén, míg a harmadik helyen Queensland fővárosa, Brisbane végzett. London a 12. helyet szerezte meg a leginkább fenntartható városok listáján, de rosszul teljesített a szennyezettségi szintek tekintetében, amelyek nagy részét a közlekedés okozza.

A további helyezések a következők:

A spektrum másik végén, Dzsidda a fenntarthatósági lista legvégén végzett. A szaúd-arábiai kikötőváros nagymértékben függ az üzemanyagtól és a gáztól, amelyek az ország gazdaságának jelentős részét képezik.

Az indiai főváros, Újdelhi szorosan a második helyen végzett visszafelé, itt a lakosság akár 50 százaléka nyomornegyedekben él, ahol nincs megfelelő vízellátás vagy hulladékgazdálkodás. A városban a járművek száma is 97 százalékkal nőtt az elmúlt évtizedben, ami jelentős légszennyezést és torlódásokat okoz.

(Independent)

(fotó: Wikivoyage)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon