Indul a Tavaszi természetles lakossági madár- és állatszámlálási akció
Indul a Tavaszi természetles lakossági madár- és állatszámlálási akció

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Tavaszi természetles címmel újabb adatgyűjtő akciót hirdet. Az akció célja, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit beküldeni.

A Tavaszi természetlesben résztvevők a Téli madárlesben megismert 30 perces megfigyelési időszaktól eltérően a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, hiszen a kertben bármikor felbukkanhat egy új faj. Az adatbeküldő felületen a tavaszi időszak miatt a madarak esetén lehetőség lesz viselkedési adatokat is feltölteni, tehát ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet stb., vagy akár azt is, ha esetleg elpusztult madarat találunk. A Téli madárleshez hasonlóan a leggyakoribb fajok határozását egy, a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó is segíti, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő.

Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül lesz elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is, az applikáció használatához videós segédlet is készül.

Részletek: https://www.mme.hu/tavaszi-termeszetles

Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a már aktív Gólyales, és áprilisban indul a Fecskeles is, az első Téli madárles akció pedig a kilenc hetes adatgyűjtés után február 28-án zárult. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

(forrás: MME)

search icon