Játssz a természettel! – Játékok az Eperfától
Játssz a természettel! – Játékok az Eperfától

Az Eperfa fajátékai nemzeti parkjaink lakóit keltik életre. Azon túl, hogy fenntartható anyagból készülnek, etikus módon gyártják őket. Interjúnk Nagy Anna Nórával, az Eperfa játékok megálmodójával.

Tudjátok, mit imádok a munkámban? Hogy folyamatosan írhatok és beszélhetek. Illetve beszéltethetek. Olyan embereket mutatok be az olvasóimnak, akik igazán inspirálnak, és segítik a világunkat valamiben. Valami jóban. Valami olyan dologban, ami mindannyiunkat épít. Akár egy gyermeket a játék. Így találtam rá az Eperfa játékokra.

Csodák a Balatonról és a budai hegyvidékről, a nádszagú vízről, a kék hegyekről, a hatalmas gesztenyefákról és a zakatoló gyermekvasút világáról. Játékaik nagy részét megváltozott munkaképességű vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek készítik. Az Eperfánál hisznek abban, hogy mindenki ért valamihez, csak lehetőséget kell biztosítani a tehetségük kibontakozásához.

Anna, mit kell tudnunk az Eperfáról?

Az Eperfa egy kis, környezettudatos vállalkozás, amely a magyarországi tájak és vadvilág inspirálta gyerekjátékokat készít. Az ihletet a Budapest körüli dombokból és az állandóan változó balatoni tájból merítjük. A gyermekjátékok a slow design elveit képviselik.

eperfa játék
Hazánk nemzeti parkjainak lakói elevenednek meg fából.

Slow design: jól hangzik…

Elkötelezettek vagyunk a gyermekkor természetes lassúsága mellett, amikor a gyerekek szabadon felfedezhetik a világot, és időt szánhatnak a megfigyelésre. A gyerekjátékok tervezésében rengeteg kreativitás és játékosság van, ezt mi nagyon szeretjük. Lenyűgözőnek és inspirálónak találjuk a gyerekek egyedülálló, újszerű megközelítését a világ dolgainak megismerésében.

Hogyan indultatok, ki álmodta meg a céget?

A céget három barátnő hozta létre, de az évek alatt változott a csapat összetétele. Az azonban mindig jellemző volt, hogy a cégben erős a női dominancia. Az ötletet kislányom, Hanga természet iránti kíváncsisága adta.

Milyen termékekkel foglalkoztok?

Az eladott termékek kétharmada gyerekjáték, de kaphatók nálunk babajátékok és bőrből készült gyerekövtáskák, valamint otthoni kiegészítők is. Jelenleg új játékok bevezetésével foglalatoskodunk, melyeket kicsivel nagyobbaknak szánunk.

eperfa játék
Övtáska is található a termékválasztékban.

A játékok egymással jól kombinálhatóak, és a gyerekek fejlődéséhez igazodva az egyes darabok egymásra épülnek. Minden általatok tervezett játékhoz – ahol csak lehet – természetes anyagokat használtok. Mesélsz még egy kicsit a fajátékokról?

A játékaink tervezésében fontos az oktató szándék, ezért ötleteink kidolgozása során szeretünk bevonni szakértőket, akik szakmai tanácsaikkal segítik a munkánkat. Ezek a konzultációk izgalmas módjai annak, hogyan bővítsük ismereteinket a minket körülvevő világról. Lehetőséget kapunk arra is, hogy nagyszerű és inspiráló emberekkel ismerkedjünk meg. Az évek alatt együtt dolgoztunk a Magyar Madártani Egyesülettel, a Magyar Természettudományi Múzeummal, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Pilisi Parkerdő Zrt-vel.

Mi volt a cél a márka elindulásakor?

Amikor Hanga másfél éves volt, és madarakat etetett, harmadszorra válaszoltam a „Mami, ez milyen madár?” kérdésre azt, hogy „Cinke”. Ez az élmény ébresztett rá arra, hogy bár hegyvidéken nőttem fel, és fél gyerekkoromat a Balatonon töltöttem, nem ismerem már a természetet.

Az Eperfa játékok célja a gyermekkori élmények újbóli életre keltése azért, hogy el tudjuk mondani az életünk történetét a következő generációnak.

eperfa játék
A természetes anyagból készült játékok illeszkednek a gyermekek fejlődéséhez.

Amikor azt mondják, hogy „fenntarthatóság”, mi jut eszetekbe?

Elsősorban az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Ennek érdekében alapanyagaink nagy részét Magyarországról szerezzük be, és kis, hazai műhelyekkel dolgozunk együtt.

Ma 7–8 Budapest környéki műhely és kis családi vállalkozás segít a termékeink gyártásában. Legtöbbjük szociálisan, fizikailag vagy szellemileg hátrányos helyzetű embereket foglalkoztat. Összesen 30–40 főnek adunk munkát. A faanyagot a nemzeti parkok segítségével, helyi fatelepekről vásároljuk.

Hogyan látjátok a jövőt?

Nagyon várjuk a járványidőszak végét a cég szempontjából is, megnehezíti a gyártást a jelenlegi időszak. A nyár mindig nyugodtabb, de szeptembertől már mindenki a karácsonyi időszakra készül. Jelenleg a gyártással vagyunk elfoglalva, a készletinket szeretnénk feltölteni.

Ahogy a gyerekeink nőnek, szeretnénk egyre idősebb korosztálynak is játékokat tervezni. Mivel sok játékot közösen tervezünk Hangával, ahogy ő fejlődik, úgy szélesedik az Eperfa palettája is. Sok ötleten dolgozunk most is, már izgatottan várjuk, hogy elkezdjük gyártani az új játékokat.

Sok külföldi partner árusítja a termékeket, de szeretnénk, ha a jövőben Magyarországon is egyre elterjedtebb lenne az Eperfa márka, és a játékainkon keresztül az az életfelfogás, amit a lányaim és a gyerekek képviselnek.

search icon