Jó úton haladnak a megújulók gyors kiépítésében az arab államok
Jó úton haladnak a megújulók gyors kiépítésében az arab államok

Egy kedden közzétett jelentés szerint, ha a tervezett közüzemi nap- és szélerőmű-projekteket az ütemterveknek megfelelően befejezik, az arab államok 2030-ra akár el is érhetik az ebben a szegmensben kitűzött céljaikat.

A Global Energy Monitor nevű amerikai székhelyű nonprofit kutatócsoport szerint a tervezett projektek a közel-keleti és észak-afrikai arab államok nap- és szélerőművi kapacitását 12,1 GW-ról mintegy 73 GW-ra növelnék a következő nyolc év során, melyből a a már építés alatt álló projektek 7,6 GW-ot tesznek ki – írja a Reuters.

Tervezési szakaszban illetve bejelentés alatt további 65,5 GW kapacitás van. Ezek megvalósulása esetén közel kerülhet az Arab Liga 2013-ban tett, 80 GW-os vállalása. Ahogy a Global Energy Monitor írja, jelenleg a régióban Egyiptom rendelkezik a legnagyobb megújulóenergia-kapacitással 3,5 GW-tal, ezt követi az Egyesült Arab Emírségek 2,6 GW-tal és Marokkó 1,9 GW-tal.

Összehasonlításképp hazánkban jelenleg 3 GW-nál valamivel magasabb a napenergia-kapacitás, míg a Paksi Atomerőmű esetében nagyjából 2 GW a kimenő teljesítmény. Ennek fényében jelentősnek ígérkezik az arab országok vállalása, noha az EU szándékai szerint szintén 2030-ra már 870 GW kapacitás szeretne elérni csak a napelemek esetében.

A nap- és szélerőművi kapacitás bővítés tekintetében, legalábbis a vállalások szintjén Omán, Marokkó, Algéria és Kuvait rendelkezik a legambiciózusabb tervekkel a térségben. Ománban egyébként világutazó szerzőnk is vadkempingezett már – ha a napelemekről nem is, de a sivatagi sátrazásról olvashatsz alábbi cikkében.

search icon