Jövő héten indul a balatoni Zöldszalag
Jövő héten indul a balatoni Zöldszalag

Az első ízben 2012-ben, a komoly hagyományokkal rendelkező, Európa legrangosabb tókerülő versenyének, a Kékszalagnak a mintájára megrendezett Zöldszalag Regattán idén minden korábbinál több résztvevő indulhat majd.

A balatoni elektromos hajók versenyén, mely idén augusztus 5-8. között kerül megrendezésre, a szervezők szerint 30-40 hajó is részt vehet majd. A rendezvény szemben a klasszikus, idén már 53-ik alkalommal megrendezett, múlt héten zárult Kékszalaggal, csak a tó keleti medencéjét kerüli meg.

Ahogy az index írja, a Zöldszalag Regatta egy különleges, csillagtúrára hasonlító ügyességi futam, amelyen az indulóknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük és megérinteniük a keleti medencében, azzal a nehezítéssel, hogy az állomások némelyike a szárazföldön van.

Viszkei András, a verseny ötletgazdájának visszaemlékezése szerint az első versenyen még alig egy tucat hajó vágott neki a távnak, míg tavaly már háromszor ennyi egység vett részt a küzdelemben. Ez jól jelzi azt is, milyen ütemben kezd elterjedni az e-hajózás a Balatonon.

Míg az első versenyeken a legnagyobb kihívást még az jelentette a versenyzőknek, hogy hajóik akkumulátorai végigbírják a viadalt, addig ma már inkább a szervezőknek jelent komoly kihívást, hogy miként sorolják osztályokba a jelentősen eltérő képességű hajókat az igazságos eredményhirdetés érdekében.

Idén először a verseny kiegészül majd egy távolsági futammal is, a Balatonkenese-Keszthely táv oda-vissza teljesítésével. Ez lesz a Türkiz Grand Tour, mely a Kékszalag távjával feléről tókerülő túrának számít.

A teljes tókerülés ötlete onnan jött, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor az első Zöldszalag Regattát rendeztük meg, azt szerettük volna bizonyítani, hogy az elektromos hajók képesek megkerülni a keleti medencét egyetlen feltöltéssel. Akkoriban ez még viszonylag nagy dolog volt (bár a többségnek sikerült), de a technika gyors fejlődése miatt ez már nem olyan nagy kihívás, mint egykor volt. Alighanem az elektromos hajók versenyének a jövője is a teljes tókerülés teljesítése lehet, ezért hirdettük meg hagyományteremtő céllal ezt a túrát. Maga a Türkiz Regatta elnevezés is innen jött: utalni szeretnénk rá, hogy a zöld hajók teljesíthetnék akár a Kékszalagot is. A kék és a zöld elegye pedig a türkiz.

– mondta Viszkei András, a Zöldszalag Regatta ötletgazdája.

Az elektromos hajók versenyéről további információk a Zöldszalag Regatta oldalán érhetők el.

Borítókép: zoldszalagregatta.hu/Török Brigitta

search icon