Kaliforniában 2030-ra betiltják a gázkazánokat
Kaliforniában 2030-ra betiltják a gázkazánokat

Kalifornia lesz az első amerikai állam, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló, nagyrészt fosszilis tüzelőanyagok elégetése által okozott kibocsátások csökkentésével kapcsolatos progresszív intézkedések sorában 2030-ra betiltja a gázüzemű kazánok és vízmelegítők értékesítését.

A kaliforniai bizottság (CARB) csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta a nulla kibocsátású lakossági és kereskedelmi helyiség- és vízmelegítőkre vonatkozó javaslatot. Az intézkedés része egy nagyobb tervnek, amely az állam fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra és más tiszta energiaforrásokra való átállását célozza.

2030-tól kezdődően az új fűtőberendezések és vízmelegítők értékesítésének 100 százalékának meg kell felelnie a kibocsátási szabványnak” – áll a 2022-es állami stratégiában, hozzátéve, hogy a CARB együtt fog működni a közösségekkel a lakhatási költségek és a megfizethetőség lehetséges hatásaival kapcsolatban.

A stratégia nem foglalkozik a gáztűzhelyekkel és főzőlapokkal, de több tucat kaliforniai város már elfogadott olyan szabályokat, amelyek betiltják vagy megnehezítik a készülékek új épületekbe való beszerelését.

A Kaliforniai Energiaügyi Bizottság szerint az állam villamos energiájának közel 60 százaléka megújuló és szén-dioxid-mentes forrásokból származik. Az állam ígéretet tett arra, hogy 2045-re tiszta villamosenergia-hálózattal fog rendelkezni.

Kalifornia számos amerikai állam számára mintát szolgáltat az egyre súlyosbodó éghajlati hatások közepette a kibocsátáscsökkentésért folytatott versenyben. A múlt hónapban az Aranyállam elfogadta a világ legszigorúbb járműkorlátozását, amelynek értelmében 2035-ig minden új személygépkocsinak, kisteherautónak és terepjárónak elektromos vagy hidrogénüzeműnek kell lennie. Jelenleg mintegy 17 másik állam mérlegeli, hogy kövesse a példát.

Joe Biden elnök ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok 2030-ra felére csökkenti hazai szén-dioxid-kibocsátását (a 2005-ös szinthez képest).

Forrás (independent)

search icon