Karbonadót vezetne be Dánia a vállalatok számára
Karbonadót vezetne be Dánia a vállalatok számára

Az ország ambiciózus klímacéljainak elérése érdekében egységes szén-dioxid-adó bevezetését javasolta a dán kormány a vállalatok számára. A javasolt összeg CO2-egyenérték tonnánként 1125 dán korona, mintegy 56 000 forint lenne.

A kormány ettől azt várja, hogy a jelenlegi terveken felül, évi 3,7 millió tonnával csökkenhetne a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig. Az adó egyébként magába foglalná a 2030-tól tervezett uniós karbonadót, melynek tonnánkénti összege 750 korona lehet majd, és a nehéziparra és az energiaágazatra vetnék ki.

A mostani javaslat azonban nem csak a legszennyezőbb ágazatokra vonatkozna, így azok is fizetnék, akik nem vesznek részt az uniós kvótarendszerben. Bruus Jeppe adóügyi miniszter szerint a kezdeményezés biztosítaná, hogy akinek a tevékenysége hatást gyakorol az éghajlatra, az kibocsátásának arányában fizessen ezért.

A Reuters cikke hozzáteszi, hogy a javaslat kedvezményes adókulcsot biztosítana a cement- és kőzetgyapot-iparágaknak melyek közé tartozik Dánia legnagyobb szennyezője, a cementgyártó Aalborg Portland.

Az intézkedés segíthet a világ egyik leggazdagabb országának abban, hogy elérje 2030-ra kitűzött célját, azaz az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 70%-kal, azaz mintegy 20 millió tonna CO2-egyenértékkel történő csökkentését.

search icon