Különleges lovaspólóverseny a zöld jövőért Tabajdon
Különleges lovaspólóverseny a zöld jövőért Tabajdon

A 2005 óta évente megrendezett Diplomats Cup a Magyar Polo Club legrangosabb eseménye. Az izgalmas mérkőzéseket idén május 27-től 29-ig 15. alkalommal élvezhették a lovassportok szerelmesei Tabajdon. A rendezvényen hagyományosan a Magyarországon tisztséget viselő nagykövetek, illetve a hazai gazdasági és társadalmi élet kiemelkedő szereplői vesznek részt.

Idén a rangos esemény fókuszába a zöld jövő került. A nemes és tradicionális sport is hangsúlyozza a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságát.

A lovaspóló története

A lovaspóló a közép-ázsiai, sztyeppei lovas népek „köböre” vagy más néven „kökpar, buzkhasi” lovasjátékából fejlődött ki i.e. 700 körül. Később a perzsa, a kínai és az indiai uralkodó osztály kedvelt sportja lett. Az angol hódítók ezekben az országokban ismerkedtek meg a pólóval, majd az 1800-as évek közepétől az arisztokrácia már Angliában is játszotta. Az Egyesült Államokon keresztül eljutott Argentínába is, ahol nemzeti sporttá vált. Jelenleg is Argentína dicsekedhet a legjobb játékosokkal, emellett pedig a legkiválóbb, direkt erre a célra tenyésztett pólólovakkal, az argentin pólópónikkal.

Lovaspóló verseny Tabajd
Elszántan küzdenek a lovak és lovasaik a mérkőzésen.

Magyarországon – és az európai kontinensen elsőként – Gróf Batthyányi Elemér mutatta be a sportot 1875-ben. A sportág elterjedése pedig Gróf Andrássy Géza nevéhez fűződik. Az első világháború ezt a sportot is tönkretette, ám 1927-ben Heinrich Borwin, Mecklenburg hercege segítségével sikerült újra feléleszteni. Megalakult a Magyar Polo Club, majd újabb klubok is létrejöttek. A sport fejlődésnek indult, a magyar játékosok pedig igen szép eredményeket értek el. Az 1936-os Berlini Olimpián a magyar pólóválogatott 4. helyezett lett, 1939-ben pedig megnyerte a Hamburgi Európa-bajnokságot.

A második világháború végén – angolszászbarát nézeteik miatt – a pólójátékosokat a Gestapo internálta a náci megszállás alatt, a lovaspólót pedig később a kommunista hatóságok teljesen betiltották, még beszélni sem volt szabad róla.
A rendszerváltást követően újraindult a sport, a Magyar Polo Club is újraalakult. 1999-től a tabajdi váli-völgyi réten fokozatosan kiépült a klub áltat működtetett Lovaspóló Akadémia is. A létesítményben angol boxos istállók, zöld karámok, öltözők, klubhelyiség, 3 full size lovaspólópálya áll rendelkezésre, az edzéseket pedig argentin edzők segítik.

A lovaspóló és a környezetvédelem

Dr. Ivanicsné Verasztó Edit, a Magyar Női Polo Club elnöke és az esemény háziasszonya elmondta, hogy ha mindenki csak egy kicsit hozzátenne a környezetvédelemhez, máris nagyobb eredményeket érhetnénk el. Ők maguk minden tőlük telhetőt megtesznek a zöld jövőért, a lovaspólósportban és a tabajdi akadémia területén is igyekeznek minden lehetséges módon a környezet védelmében cselekedni. A lovaspólóhoz elengedhetetlen kiváló minőségű, nagy füves területeket és pályákat semmilyen kemikáliával nem kezelik, nem permetezik, ehelyett a keletkező lótrágyával javítják őket. Lovaik javarészt magyar, kisbéri félvér fajtájúak, olyan egyedek, melyek kisebb méretükkel, gyorsaságukkal, fordulékonyságukkal és szívósságukkal az argentin lovakhoz hasonlóak. Ezzel egyrészt a hazai tenyésztőket támogatják, másrészt nem kell repülőn importálni az állatokat, ami szintén nem lenne fenntartható.

Greendex florárium
A Greendex leselejtezett lombikokból készült floráriumokkal kedveskedett a vendégeknek.

A versenyen a kissé hűvös és borús idő ellenére szép számmal jelentek meg a Royal Ascot-i divatot követő nézők, és szurkoltak kedvenc csapataiknak. A fenntarthatóság jegyében a Nespresso és a 383 The Kopjary Water papírpoharakban kínálta italait. A Wallis Motor Pest bemutatta egyik új fejlesztésű elektromos autóját. A Humda elektromos kerékpárokkal várta az érdeklődőket. A Greendex pedig LaFlorArt floráriumokkal ajándékozta meg a résztvevőket.

Fotók: Sárközy Marianna / Greendex

search icon