Kétmilliárd forinttal több forrás jut erdőtelepítésre
Kétmilliárd forinttal több forrás jut erdőtelepítésre

Az idén februárban meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv megvalósítására együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az Agrárminisztérium (AM), melynek keretében az ITM 2 milliárd forintos keretet bíz az agrártárca erdészeti szakembereire erdőtelepítés céljára.  Az induló program során összesen 650 hektár erdő létesül, 3 millió elültetett csemetéből.

Az erdőnek fontos szerepe van a klímaváltozás hatásainak mérséklésében, évenként 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg a hazai erdők és mezőgazdasági termőterületek.

A program első eleme a megyénként létesítendő újszülöttek erdeje, ahová évente összesen egymillió facsemetét ültetnek majd országszerte, ami összesen 150 hektár nyi erdő, ahová kizárólag őshonos fák kerülnek majd, kocsányos és kocsánytalan, tölgy, csertölgy és szürke nyár.

A projekt második ütemében az állami erdőgazdaságokban telepítenek új erdőket, összesen 250 hektárt, 2 millió csemetéből. Ekkor kerül sor a gyengébb termőhelyek erdősítésére is, nem csak hazai fajokat, hanem akácot, fenyőféléket és nemes nyárat is ültetnek.

További 250 hektáron a természetes úton erdősülésnek indult területeken, felhagyott mezőgazdasági táblákon, honvédelmi területeken alakítanak ki valódi erdőket. 

A klímavédelmi akcióterv megvalósítását támogatja a Nemzeti Földügyi Központ és az Erdészeti Tudományos Intézet által fejlesztett erdészeti megfigyelő rendszer és klímamonitoring hálózat. Ezzel jobban mérhetővé válnak a klímaváltozás hatásai és hatékonyabb lépéseket tehetünk az alkalmazkodás érdekében.

magyarmezogazdasag.hu

search icon