Kiemelt támogatást kapnak a fenntartható agrárélelmezési rendszerek
Kiemelt támogatást kapnak a fenntartható agrárélelmezési rendszerek

Hazánk kiemelt szerepet szán a rövidebb ellátási láncoknak, a helyi termékek népszerűsítésének, a digitalizációnak és a tudatosság növelését célzó kampányoknak – jelentette ki csütörtökön Nagy István, agrárminiszter a Nemzetközi Élelmezésbiztonsági Konferencián, Szamarkandban.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárcavezető kifejtette, a fogyasztói döntések meghatározó mértékben befolyásolják az élelmiszerlánc szereplőinek stratégiáit, így a fogyasztói magatartás alakítása több szempontból is hozzájárul az agrárélelmezési rendszerek fenntarthatóságához.

Magyarországon az egyik kiemelt szemléletformáló program a „Maradék nélkül”, melynek oktatási anyagait már általános iskolában megkapja a fiatal generáció, hiszen fontos a tudatos fogyasztásra és vásárlásra való tanítás minél korábbi megkezdése – tette hozzá. A miniszter szerint „jó úton haladunk”, hazánkban a megvásárolt élelmiszereknek mindössze 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan az élelmiszerek átlagosan 30 százalékát pazarolják el.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány támogatja az agrár-digitalizációt a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében, mivel több adatra, jobb minőségű információra építve helyesebb gazdálkodási döntéseket lehet hozni. „Emellett csökkentjük a termelés kockázatait és a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát, nő a hatékonyság, a versenyképesség és a jövedelemszint” – fűzte hozzá.

A tárcavezető kiemelte: „szakpolitikai ösztönzők révén támogatjuk a kistermelőket a vidéki területeken történő megélhetés javítása érdekében. Az agrártársadalom elöregedésének problémájára pedig a családi gazdaságok jogi szabályozása révén is keressük a megoldást”.

A céljaink eléréséhez erősebb együttműködésre, nagyobb elkötelezettségre és közös erőfeszítésre van szükség, melyekhez megfelelő platformot biztosíthatnak az olyan eszmecserék, mint a szamarkandi Nemzetközi Élelmezésbiztonsági Konferencia

– hangsúlyozta a miniszter.

(forrás: MTI)
Kiemelt kép: Canva

search icon